Nakon što je ispunio iznimno stroge japanske kriterije obrade i proizvodnje junećeg mesa, PIK Vrbovec prva je hrvatska mesna industrija koja od siječnja svoje meso izvozi i Japan. I to za HoReCa kanal, odnosno za vrhunske japanske restorane.
– Japan je drugi najveći uvoznik mesa i mesnih prerađevina na svijetu, prije svega kvalitetne junetine, te vjerujemo da se radi o vrlo važnom tržištu za PIK. Ovo je još jedna potvrda kvalitete hrvatske stočarske proizvodnje i odlična vijest za domaće proizvođače općenito – izjavio je Slaven Ružić, predsjednik uprave PIK-a Vrbovec.
Izvoz hrvatskog junećeg mesa u Japan rezultat je kvalitetnog dugogodišnjeg rada veterinarske službe Ministarstva poljoprivrede na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja. Sve to očitovalo se i u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) te ustrajnih napora Ministarstva u dokazivanju ekvivalentnosti sustava kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda.
Poznato je da Japanci puno pažnje posvećuju svakom detalju. Izrazito su zahtjevni kad je u pitanju kvaliteta sirovine, obrada te pakiranje gotovih proizvoda. Stoga je, uz priliku za plasman visokovrijednih proizvoda na prestižno japansko tržište, ovaj izvoz i sjajna referencija za hrvatske proizvode i na drugim tržištima.
Kad su u pitanju egzotičnija tržišta koja prepoznaju kvalitetne hrvatske proizvode, ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da je od lani omogućen i izvoz proizvoda ribarstva, mješovitih proizvoda te sirovih i soljenih koža u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovaca i koza te mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku te želatinskih kapsula u Egipat.
Dobra vijest.