Spol i karijera

Poduzetnice u Hrvatskoj koče politika i stereotipi

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Poduzetnice u Hrvatskoj koče politika i stereotipi
28.11.2013.
u 19:45
Andreja Turčin, PBZ: Ženskom je poduzetništvu prepreka i nedostatak podrške u organizaciji njihova obiteljskog života
Pogledaj originalni članak

Iako su brojnije i obrazovanije, u poduzetništvu su žene u manjini. U Hrvatskoj je manje od trećine poduzeća u vlasništvu žena. U upravama je žena još manje.

– U Hrvatskoj su 36.953 poslovna subjekta u kojima žene imaju vlasničku ili upravljačku funkciju. U tim je poduzećima više od 350 tisuća zaposlenih. Te tvrtke ostvaruju 47,8 posto ukupnih prihoda. Poduzeća gdje su žene dominantne produktivnija su i stvaraju više dodane vrijednosti – kazao je Nikola Nikšić, direktor u tvrtki Bisnode, na okruglom stolu “Žene poduzetnice” koji je jučer organizirao Poslovni dnevnik. Među tvrtkama koje vode žene manje je gubitaša, manje ih je u blokadi, a dobit im je sedam posto veća nego u “muškima”.

Problem su predrasude da žene nisu dovoljno ambiciozne ili da će se podrediti obitelji. Kako kaže Andreja Turčin, direktorica u PBZ-u, studije o ženama inovatoricama i poduzetnicama u EU identificirala je da razvoj ženskog poduzetništva koče stereotipi o ženama u znanosti, inovacijama i poduzetništvu; tradicionalni pogledi na ulogu žena u društvu, nedostatak podrške u organizaciji njihova obiteljskog života te političko-regulatorni okvir.

>>Šuica: I u EU postoje nejednakosti među spolovima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.