Zračna luka Zagreb

Potpisuje se ugovor, a Francuzi nemaju garancije za novi terminal

Foto: Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Potpisuje se ugovor, a Francuzi nemaju garancije za novi terminal
10.04.2012.
u 22:00
Samo potpis – ZAIC će preuzeti zagrebački aerodrom kad dostavi bankarske garancije
Pogledaj originalni članak

Ostavka Zlatka Komadine na funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, osim što je zadala velike probleme vladajućoj koaliciji jer su morali samo nakon stotinu dana vladavine tražiti novog člana Vlade, zakomplicirala je i potpisivanje ugovora o koncesiji za Zračnu luku Zagreb. Potpisivanje tog ugovora predviđeno je za sutra, 11. travnja, a uime Vlade treba ga potpisati ministar pomorstva, prometa i infrastrukture. No Kukuriku vlada trenutačno nema takvog ministra. Komadina je otišao, a novi ministar, Siniša Hajdaš Dončić, bit će imenovan tek 18. travnja, na idućoj sjednici Sabora.

Uvjeti natječaja

Iako je u natječajnoj dokumentaciji za koncesiju na Plesu kao potpisnik ugovora naveden ministar prometa, u Ministarstvu kažu da će ugovor ipak biti potpisan, a da će ga potpisati zamjenik ministra Zdenko Antešić.

No, osim potpisnika, u vezi s koncesijom na Plesu naši sugovornici smatraju problematičnim i izmjene ugovora, koji se nije smio mijenjati jer je u uvjetima natječaja određeno da kandidati moraju prihvatiti ugovor kakav jest. Prema nekim informacijama, predstavnici francuskog konzorcija ZAIC, koji je odabran za koncesionara na Plesu, tražili su izmjene ugovora, na što su u Ministarstvu teško pristali. Stoga ugovor i nije dosad potpisan iako je bilo najavljivano da će se to dogoditi već prije. U Ministarstvu priznaju da su u ugovor o koncesiji unesene, kako kažu, manje izmjene i ispravci.

“Izmjene su obavljene u skladu s odgovorima Ministarstva na upite natjecatelja, na koja je Ministarstvo odgovorilo do datuma za predaju ponuda i na način da su odgovori dostavljeni svim natjecateljima”, kažu u Ministarstvu. Na pitanje kako objašnjavaju svoj pristanak na izmjene ugovora iako su se kandidati obvezali da će ga prihvatiti kakav im je i ponuđen, u Ministarstvu kažu da su natjecatelji trebali dati izjavu da prihvaćaju tekst ugovora o koncesiji iz natječajne dokumentacije.

“Ograničeni postupak javne nabave dopušta daljnje izmjene natječajne dokumentacije sve do četiri dana prije roka za podnošenje ponuda. Na taj način svi natjecatelji imali su uvid u konačni tekst ugovora prije podnošenja konačne ponude”, tvrde u Ministarstvu. A rok za podnošenje ponuda bio je 12. prosinca. U Ministarstvu tvrde da su izmjene uvrštene u ugovor prije podnošenja ponuda, no prema našim informacijama, Francuzi su i nakon toga tražili da se u ugovor uvrste pitanja i odgovori u vezi s objašnjenjima ugovora. Problematičan je i rok za potpisivanje ugovora. Naime, u odluci Vlade od 29. veljače ove godine o odabiru ZAIC-a za koncesionara na Plesu jasno se navodi da je odabrani ponuditelj obvezan ugovor potpisati u roku od 10 dana otkako ta odluka stupi na snagu. Upućeni smatraju da je taj rok istekao jer je još pretprošli tjedan istekao žalbeni rok, a na dan potpisivanja ugovora proći će više od 40 dana otkako je Vlada donijela odluku. No, u Ministarstvu kažu da je rok za potpisivanje ugovora u skladu s pozitivnim propisima RH.

Uza sve to, predstavnici ZAIC-a potpisat će ugovor o koncesiji na Plesu, a da nisu osigurali bankovne garancije za gradnju terminala vrijednog 230 milijuna eura.

Najprije dozvole

Kako doznajemo, Francuzi mogu od banaka dobiti te garancije tek kad dobiju građevinsku dozvolu, a to se može očekivati tek potkraj godine jer još nije gotova ni izrada studije za zaštitu okoliša. Dotad ZAIC neće moći preuzeti upravljanje ni postojećom tvrtkom Zračnom lukom Zagreb. U Ministarstvu tvrde da je ZAIC dostavio sve potrebne garancije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 52

LU
lutomirski
08:48 11.04.2012.

ne vjerujem da ce i to uspjeti, vec godinama govore o nekakvom natjecanju...

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:21 10.04.2012.

Pleso - još jedno leglo neradnika gdje je prosječna plaća za one sa SSS preko tisuću eura a s time da su u gubitku oko 200 milijuna kuna i da se to pokriva iz državnog proračuna. Baš mi je drago da su došli francuzi da uvedu malo reda kad mi ne možemo.

OB
-obrisani-
23:36 10.04.2012.

jel to jope vrancuzi imaju koloniju