Završen mliječni rat

Proizvođači mlijeka odustali od blokade Dukata

Foto: Arhiva VL
Proizvođači mlijeka odustali od blokade Dukata
22.12.2009.
u 12:34
Od Mladena Pavića, glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, doznajemo da je tridesetak hrvatskih mljekara seljacima zajamčilo 30 umjesto dosadašnjih 29 eurocenta za litru mlijeka, a Ministarstvo će njegovu cijenu ubuduće štititi na 2,30 umjesto dosadašnjih 2,20 kuna.
Pogledaj originalni članak

Nakon što im je za siječanj zajamčeno povećanje otkupne cijene mlijeka u prosjeku za 10 lipa, proizvođači mlijeka odustali su od blokade mliječne industrije Dukat u Zagrebu, koja je bila zakazana za danas. Od Mladena Pavića, glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, doznajemo da je tridesetak hrvatskih mljekara seljacima zajamčilo 30 umjesto dosadašnjih 29 eurocenta za litru mlijeka, a Ministarstvo će njegovu cijenu ubuduće štititi na 2,30 umjesto na dosadašnjih 2,20 kuna.

Otkupne cijene mlijeka, kaže Pavić, posljednjih mjeseci rastu i u EU jer vlada velika potražnja za maslacem i mlijekom u prahu.

Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, kaže kako su povećanje otkupne cijene po litri mlijeka od 10 lipa zasad prihvatili kao kompromisno rješenje, ali će ustrajati u daljim pregovorima o cijeni mlijeka i rješavanju problema hrvatskih proizvođača mlijeka.

Podsjetimo, proizvođači mlijeka su, najavljujući blokadu Dukata, zahtijevali od 2,80 do 3,20 kuna po litri mlijeka. Iako je svih tridesetak mljekara bilo zauzelo jednak stav - da neće povisiti otkupne cijene mlijeka - seljaci su bili uvjereni da bi im ostale mljekare još ranije izašle u susret da “Dukat ne vodi kolo”. Dukat, naime, drži čak 45 posto otkupa mlijeka u Hrvatskoj, tako da su očekivali da će, pritisnu li ga, on "omekšati", a njegov primjer da će slijediti i ostale mljekare.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LO
Loco
14:16 22.12.2009.

Dragi djeda Mraze, u ovoj godini si uzeo mog najmilijeg pjevača Michaela Jacksona, mog najboljeg glumca, Patricka Swayzeja, moju najbolju glumicu, Farrah Fawcett. Pišem ti, samo da te podsjetim, da je moj najdraži političar Dr. Ivo Sanader. Hvala!

PT
ptica2
07:25 23.12.2009.

Konačno prava popratna fotografija proizvađača mlijeka.