turizam

Rekordan broj gostiju, ali i rekordno slab utržak od sezone

Foto: PiXSELL
Rekordan broj gostiju, ali i rekordno slab utržak od sezone
02.10.2010.
u 12:36
Hrvatski su hoteli do rujna uknjižili 3% veći prihod od smještaja i pansiona, a izvanpansionska je potrošnja prema lani pala 3%. Dalmacija je najočitiji primjer da su gosti na ljetovanju štedjeli ili ih ponuđeno nije previše mamilo
Pogledaj originalni članak

Jadranski domaćini nisu uspjeli ni ovoga ljeta od Europljana izmamiti više eura nego što su ovi na odmoru u nas namjeravali potrošiti. Hrvatski su hoteli do rujna uknjižili tri posto veći prihod od smještaja i pansiona, što su planirani izdaci, a izvanpansionska je potrošnja prema lani istovremeno pala tri posto. Dalmacija je najočitiji primjer za to – gosti su na ljetovanju ili s unaprijed donesenom odlukom štedjeli ili ih ponuđeno nije previše mamilo. Ta je regija, naime, imala rekordno dobru sezonu s čak 11 posto više noćenja nego lani, ali i 12 posto manju izvanpansionsku potrošnju u hotelima. Izuzetak je Dubrovnik, gdje je izvanpansionska potrošnja rasla četiri posto. U plusu su i istarski hoteli, u čijim je barovima, suvenirnicama, à la carte restoranima i trgovinama potrošnja prema lani veća tri posto. Kvarnerski hoteli nisu se uspjeli niti približiti takvim podacima o izvanpansionskoj potrošnji i devet su mjeseci okončali s podbačajem od devet posto. Najveći, pak, pad izvanpansionske potrošnje od 13 posto bilježe hotelske kuće u unutrašnjosti. Prema anketi provedenoj među 187 hrvatskih hotela, odnosno jednoj trećini, sezona ipak prolazi s dva posto rasta ukupnog prihoda. To se, pak, dobrim dijelom može zahvaliti tomu što je i cijena prema lani rasla u prosjeku dva posto. Kako bilo, za predstavnike Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, čiji je godišnji kongres jučer u Zagrebu otvorila premijerka, ovi podaci, neovisno o rastu broja noćenja i gostiju u hrvatskom turizmu, govore o stagnaciji hotelijerstva.

– Već pola desetljeća kapacitet hrvatskih hotela raste sporo, po stopi od samo pet posto godišnje, a u isto vrijeme zauzeće svake godine padne 1,2 posto i u 2010. iznosi samo 36,8 posto – upozorio je predsjednik udruge Kristijan Šustar.

Premijerka Jadranka Kosor je kazala da zasad nema ništa od korekcije stope PDV-a te da je država neporezna davanja za turizam smanjila i do 25 posto te da je sad red na lokalnim zajednicama. Novinarima je govorila da Vlada ima desetak projekata s vojnom imovinom na kojoj želi gospodarsku i turističku aktivnost, te da se neće inzistirati na cijeni.

– Ako to vodi do investicija i novih radnih mjesta, bolje je dati i jeftinije nego da raste korov – poručila je premijerka.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 68

RE
returnofTito
13:36 02.10.2010.

Ja sam ove godine 3 tjedna ljetovao na crno kod privatnika, samo da sto vise miniram ovu vladu. PLJUC!

DI
dimitrijet
19:02 02.10.2010.

Jos? U Vodicama krajem svibnja. Ajde, nije jos sezona, pa se tu i tamo moze progledat kroz prste. Opet na rivi lokal. Kakvo imate vino? Imamo crno i bilo. !? A kakvo? Pa Debit i Vranac. Vranac? Crnogorsko vino. Pivo naravno samo ozujsko i stella. I tako u beskraj. Korupcija i nemar pojela prihod. Sta mozes.

Avatar ivek
ivek
08:45 06.10.2010.

opet laz....