Građani u akciji

Što se krije iza građanske inicijative "Ne plaćam"?

Foto: Pixsell
Što se krije iza građanske inicijative "Ne plaćam"?
11.06.2012.
u 09:59
Donosimo vam priču o inicijativi građana pod nazivom "Ne plaćam" koja se bori protiv poskupljenja javnog prijevoza
Pogledaj originalni članak

Ako živite u Zagrebu i svakodnevno se koristite javnim prijevozom, niste mogli a da ne primijetite narančaste plakate na svim stajalištima autobusa ili tramvaja na kojima piše "Ne plaćam" i kojima se ova inicijativa protivi poskupljenjima usluga javnog prijevoza. Novinari Pametne kune razgovarali su s predstavnicima inicijative te saznali više o ovoj akciji i samoj inicijativi.  

"Inicijativa ´Ne plaćam´ pokrenuta je zato što građani ne mogu i ne smiju snositi teret krize budući da nisu oni ti koji su krizu uzrokovali. Pravi razlozi lokalnih i državnih poskupljenja leže u razgranatim kanalima kriminala i korupcije, koji isisavaju novac iz gradskog i državnog proračuna. Sve aktivnosti treba detaljno istražiti, a manjak novca naplatiti njihovom ukupnom imovinom."

Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar DucMan
DucMan
10:53 11.06.2012.

- Prvo, ulaze sa građanima u rasprave, govore im kako ih nije sramota švercati se a koriste i puno grublje riječi, vrijeđaju ih na svakakve načine. - Izbacuju ih iz bus-a i tramvaja iako NEMAJU OVLASTI uporabe sile i samim tim nemaju ovlasti nikoga udaljiti (istjerati). - Protuzakonito zadržavaju ljude kada ih skinu sa bus-a/tramvaja dok mu pišu kaznu iako NEMAJU OVLASTI zadržavanja osoba i ograničavanja kretanja. - I ono najgore, PROTUZAKONITO traže od građana osobne iskaznice u cilju utvrđivanja identiteta iako NEMAJU ovlasti utvrđivanja identiteta. Oni građane PRIJEVAROM STAVLJAJU U ZABLUDU da imaju pravo tako postupati. Da li to spada u domenu LAŽNOG PREDSTAVLJANJA? Oni namjerno i svjesno kršeći zakonske ovlasti maltretiraju građane. Hoće li se neka od državnih službi konačno pozabaviti tim KONSTANTNIM KRŠENJEM ZAKONA od strane ZET-a i ZET-ovih kontrolora i konačno staviti njihovo djelovanje u zakonske okvirire. Kartu treba kupiti, tu nema dileme, ali treba i zaštiti građane koji to, iz bilo kojih razloga, ne mogu. Treba ih zaštititi od bezobrazluka i protuzakonitog kršenja građanskih prava od strane ZET-ovih kontrolora.

JA
james49
10:57 11.06.2012.

Hajde da postavimo sve malo drugačije. DucMan zamisli da si ti vlasnik ili bar dioničar poduzeča za prijevoz putnika po gradu. Kada bi neka grupa građana ljepila takve oglase i ne bi plačala prevoz, kakove ovlasti bi ti dao kontrolorima i izbacivačima iz tvojih prevoznih sredstava. Da li bi ti dozvolio da se besplatno voze svi oni koji nemaju posao ili su u sličnoj gabuli? A priča o kriminalu je već postala izgovor za sve. Ne znam da mene i moje kriminalne postupke opravdava to što su i drugi kriminalci! Vožnju TREBA PLATITI htio ti to ili ne! Ili ju plača netko drugi.

Avatar DucMan
DucMan
10:29 11.06.2012.

Zašto se DORH, Državna inspekcija ili netko nadležan za to ne pozabavi stalnim prekoračivanjem ovlasti i protuzakonitim djelovanjem ZET-ovih kontrolora po gradu. Da se razumijemo, kartu bi trebalo platiti, ali... Ako najveći kriminalci imaju neka prava, onda i građani koji nisu u mogućnosti platiti PRESKUPU ZET-ovu kartu imaju pravo da ih ZET-ovi kontrolori ne maltretiraju izvan svih zakonskih okvira. ZET-ovci svakodnevno na stotine puta PREKORAČUJU OVLASI i postupaju PROTUZAKONITO.