Postignut dogovor

Stroža regulativa hedge fondova u Europskoj uniji

Foto: arhiva vl
Stroža regulativa hedge fondova u Europskoj uniji
21.10.2010.
u 06:55
Nova pravila bit će stroža od dosadašnjih, a predviđaju da fondovi iz zemalja izvan EU moraju ispuniti neke uvjete za dobivanje "putovnice" za EU.
Pogledaj originalni članak

Ministri financija EU postigli su suglasnost u vezi s regulativom hedge fondova nakon godinu i pol dana pregovora. Nova pravila bit će stroža od dosadašnjih, a predviđaju da fondovi iz zemalja izvan EU moraju ispuniti neke uvjete za dobivanje "putovnice" za EU. Osim što u zemljama u kojima im je sjedište moraju vrijediti porezni zakoni isti kao u OECD-u, mora postojati i zakon protiv pranja novca i financiranja terorizma, a matična zemlja mora imati i sporazum s EU o razmjeni informacija.

Putovnice će se izdavati od 2013. za fondove unutar EU, a od 2015. godine za ostale fondove. Dogovor predviđa i da supervizor European Securuties And Markets Authority (ESMA) može od fondova zatražiti smanjenje kreditne izloženosti zaključi li da su prerizični za tržište zemalja EU. Druga je tema oko koje je postignuta suglasnost jači nadzor nad područjem koje regulira konkurentnost i vođenje javnih financija.

Pregovori su se odužili jer su zemlje zastupale svoje partikularne interese; kako prenosi The Wall Street Journal, Francuzi su tražili jaču regulativu, a Britanci slabiju s obzirom na važnost Londona kao sjedišta hedge fondova. Posljedica dogovora, koji mora potvrditi Vijeće Europe, je i izmjena Lisabonskog sporazuma.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

EU
eureka001
10:01 21.10.2010.

vwm daj napisi i objasni kaj su to hicfondovi, ja znam a 99,99% hrvata pojma nema kaj je to

UK
Ugo Kajvez
09:19 21.10.2010.

Uahahahahaha .... joke right!? ......... . Lopovi više nemogu koristi sportski auto za bijeg nego samo mercedes .......... uahahahaha ......