izvoz i u australiju

Ovo je najveća tvornica bureka na svijetu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Milnar,burek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek,tvornica,burek,Mlinar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Milnar,burek
11.12.2014.
u 23:30
Mlinar je u Osijeku otvorio najveću tvornicu bureka u svijetu, u koju je uloženo 40 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Ovdje se u jednom danu može “zamijesiti” čak 430.000 bureka! Bit će ih gotovo dvostruko više kada se u prvoj najvećoj tvornici bureka na svijetu počne raditi punom parom. Tada će iz nje svakodnevno izlaziti i 700.000 komada. Strojevi su upaljeni prije nešto više od mjesec dana, a od ideje do realizacije projekta protekla je godina. U jedinstvenu tvorničku proizvodnju krenuo je Mlinar koji je pogon od 5500 četvornih metara otvorio u Osijeku kraj sjedišta Škojo grupe, u čijem je vlasništvu i Mlinar.

– Novu smo tvornicu projektirali kako bismo dobili proizvodni kapacitet od 700.000 bureka na dan. U ovom trenutku ta je ambicija građevinski i logistički potpuno zaokružena. Do punog kapaciteta preostaje nam instalirati još dvije dodatne linije. Sve ide po planu – kaže Mario Popijač, tehnički direktor tvornice bureka u koju je do sada uloženo 40 milijuna kuna, a u kojoj se trenutačno proizvede 140.000 zamrznutih bureka. Konačni proizvod, prije no što se zapakira, prolazi kroz – detektor metala.

– To je zadnja faza proizvodnje, kako se ne bi dogodilo da u bureku završi metal. Naime, kod automatske proizvodnje uvijek postoji opasnost da dio metala s pojedinog stroja otpadne. Ovim je ta mogućnost isključena – tumači Popijač.

Brašno se dovozi u autocisternama te se presipa u dva silosa od po 17 tona. Svako jutro dovozi se svježi sir, a dva puta tjedno stiže po 3000 kilograma svježe junetine. To je samo dio sastojaka od kojih se proizvodi burek u 20-ak različitih, slatkih i slanih varijanti.

– Stari buregdžije bili su plaćeni po tome koliko na dan naprave bureka, ali ta računica ovdje ne vrijedi – u šali kaže Popijač jer je tu sve automatizirano.

Na proizvodnim linijama trenutačno radi 40 ljudi, ali im se broj planira povećati na 110. Burek je već izvezen u Rusiju i Australiju.

>>Prva specijalizirana tvornica u Hrvatskoj dnevno proizvede 430.000 bureka

>>Ukrao meso za burek iz pekare, a onda ga ulovili građani!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
07:47 12.12.2014.

zapadnasrbija, ne budi srbin. i Hamburger je iz Amerike, pizza iz Italija pa se sve proizvodi industrijski.

DU
Deleted user
07:48 12.12.2014.

Mislim da je g. Popijač propustio objasniti nešto... Burek dolazi od riječi za posteljicu, turcizam koji se udomaćio u krivoj formi i u našim krajevima. Pa je ovo tvornica bureka nekoliko okusa! I to nisu pite, kao što u BiH s golemim guštom upadaju Hrvatima i Srbima u riječ kad naručuju burek sa sirom. Kao to je pita, a burek je samo s mesom. A što je onda klasična K.u.K. (austrougarska) pita sa sirom između dva sloja prhkog tijesta!? E tu svaki od tih verbalnih nasilnika gubi tekst jer K.u.K. pita ni ne nalikuje oblikom na burek (posteljica) niti ima niz slojeva tijesta, nalik bureku. Ovo pišem samo da znate reagirati kad vas krenu ispravljati na ozemlju BiH da nemate pojma što je burek...

RT
Rollo.Tomasi
08:51 12.12.2014.

Bravo! Bravo!!!