Spor u Dugoj Uvali

Traktorom spriječili Galinca da sruši dio svoga hotela Croatia

Foto: 'Photoshop'
Traktorom spriječili Galinca da sruši dio svoga hotela Croatia
09.04.2010.
u 20:00
Ministarstvo graditeljstva naredilo je Josipu Galincu da sruši nelegalni most koji hotel spaja s depandansom u Dugoj Uvali, ali su zakupci postavili barikade.
Pogledaj originalni članak

Prava drama događa se ovih dana u krugu hotela Croatia u Dugoj Uvali koji je u vlasništvu zagrebačke Industrogradnje, a zakupnik je splitska tvrtka Fio&D.

Prekjučer su strojevi Industrogradnje ušli u posjed i po nalogu Ministarstva graditeljstva počeli rušiti nelegalno sagrađen pješački most koji spaja hotel Croatia i depandansu u Dugoj uvali. No radnici iz hotela zaključali su rampu na izlazu iz kompleksa, a na izlazu kroz šetnicu postavili su traktor kao barikadu. Tako je Industrogradnjin kamion s dizalicom, nakrcan već srušenom stolarijom, ostao zabarikadiran u dvorištu hotela. Sve se to, tvrde zakupnici, odvijalo pred 180 šokiranih gostiju hotela.

– Industrogradnja je u posjed ušla ilegalno i postavili smo barikade da spriječimo pljačku – kazao nam je Dragan Buljat, jedan od zakupnika iz tvrtke Fio&D. Podsjetimo, Industrogradnja i Fio&D u sukobu su zbog hotela od 2006., otkada je Josip Galinec došao na čelo Industrogradnje.

Galinec optužuje zakupnika da je potpuno zapustio hotel tako da devastirane zgrade prijete samourušavanjem te ugrožavaju ljudske živote.

–  Industrogradnja je prije četiri godine raskinula Ugovor o zakupu zbog neplaćanja. Od tada Fio&D bespravno koristi hotel, bez plaćanja ikakvih naknada vlasniku, kao ni komunalnih i vodnih naknada. Ove jednostavne činjenice puno govore o pravnom sustavu i poštivanju prava vlasnika u zemlji. Industrogradnja želi poštivati zakon i pokušava provoditi odluke nadležnih tijela. Fio&D se pokušajem blokade rušenja bespravno sagrađenog mosta tome ismijava. Kao što se ismijava ovoj državi ne samo bespravnim držanjem hotela već i obavljanjem turističke djelatnosti u objektima koji nemaju tehnički pregled i uporabnu dozvolu. Što nadležna tijela sve vrijeme znaju! Industrogradnja ne želi ući u hotel. Industrogradnja želi hotel obnoviti jer je isti, u stanju u kakvom je danas, nakon višegodišnje devastacije od strane Fio&D, sramota i za vlasnika i za sve koji se bave turizmom u Hrvatskoj – kazao je Galinec.

Dragan Boljat pak kaže da su kao zakupnici u cijeli kompleks u sedam godina uložili 3,5 milijuna eura, koje im Galinec želi sada uzeti.

– Uložili smo 3,5 milijuna eura u gradnju vanjskih bazena, a od Industrogradnje potražujemo 28 milijuna kuna zbog štete koju nam je do sada nanijela. Galinec na nezakonit način pokušava doći do cjelokupne imovine. Uložit ćemo žalbu na rješenje o rušenju – najavio je Buljat.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

PR
pressborrelli
20:40 09.04.2010.

U Becu LUGNER- covjek izgradi most preko najprometnije ulice i to postaje moda i ponos grada kako treba podrzati nove metode.A u Hrvatskoj ministarstvo graditeljstva hoce valjda da se sve porusi pa da bi ljudi-(naivni narod -CITAJ) imali nova radna mjesta u ponovnoj gradnji.Valjda su to navike iz proslog rata kod pojedinaca koji su rusili i palili gdje god su sta stigli toboze sve je porusio neprijatelj ! ami smo samo gradili ......

Avatar Ivica6
Ivica6
22:49 09.04.2010.

I u Beču treba napraviti projekt, dobiti dozvole, ispoštovati procedure... Nažalost, kod nas je opravdano srušiti kuću samo političkim protivnicima (kao Sanader Rojsu) ili sirotinji koja nema političkog zaleđa (razne vikendice kao npr. na Viru). A čim se ruši \"parešama\" koji su radili ne poštujući zakonsku proceduru i koji mogu platiti novinare, diže se medijska hajka na vlast jer provodi zakon!

Avatar Ivica6
Ivica6
14:30 10.04.2010.

Ecce homo, već tri godine obilazim urede jer pokušavam početi praviti kuću. Vjeruj mi, sve to znam i prihvaćam. To nije razlog da branim one koji krše zakon. Ili da dajem podršku novinaru koji je vjerovatno naplatio objavu ovako intoniranog članka!