Kompanija Nestlé u švicarskom gradu Lausanne otvara novu jedinicu za kliničko istraživanje hrane, čime će centralizirati svoj rad u području kliničkog razvoja prehrane, piše Poslovni dnevnik. Ta kliničko-istraživačka jedinica omogućit će efikasniju procjenu utjecaja hrane, istraživat će i okus hrane kao i osjećaj zadovoljstva pri konzumaciji.
Međunarodna tijela nadležna za procjenu hrane prepoznaju ovakav pristup kliničkih istraživanja kao dobar način za procjenu učinka hrane i njenih nutritivnih sastojaka. Nestléova jedinica za klinički razvoj prehrane pružit će ekspertizu u različitim terapeutskim područjima. Centar u svom sastavu ima i metaboličku jedinicu koja proučava metaboličke procese kod zdravih te kod ljudi sa zdravstvenimo teškoćama kao što su gojaznost, dijabetes i osteoporoza.
Cijeli tekst možete pročitati ovdje
neobicno da se proizvodjac hrane brine za okus i zdravlje