POLJOPRIVREDA

U orahovačkoj 'Eurovoće zadruzi' ostvarili rekordnu proizvodnju

Foto: dragutin šantoši
U orahovačkoj 'Eurovoće zadruzi' ostvarili rekordnu proizvodnju
21.01.2010.
u 21:24
Veći dio od 50 milijuna kuna vrijednih proizvoda naplatit će se tek do svibnja, kaže direktor dipl. oec. Željko Jurkin
Pogledaj originalni članak

Prvi ovogodišnji susret tridesetak najvećih proizvođača povrća i voća i Uprave orahovačke 'Eurovoće zadruge' bio je prilika za dogovor ovogodišnjeg uzgoja voća i povrća koji će, kako je najavljeno, za desetak posto biti veći nego 2009. godine kada je u Orahovici prerađeno oko 6500 tona povrća i voća.

Zbog kvalitetnije pripreme povrtlarima i voćarima predavanja su održali  Božidar Benko sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te Boris Filipović iz tvrtke 'FIL.B.IS specijalizirane za sustave navodnjavanja. Oko 900 proizvođača povrća i 300 proizvođača voća lani su prerađivačima isporučili sirovine vrijedne više od 14 milijuna kuna koje su seljacima, najvećim dijelom i isplaćene. Nova, proizvodna godina donosi nove izazove, ali i brige, jer se proizvođači najviše plaše nelojalne konkurencije i uvoza povrća i voća iz Srbije i Makedonije.

- Lani je moje OPG proizvelo oko 100 tona povrća i voća vrijednog oko 500 tisuća kuna, a sve to isporučeno je tvornicama i trgovačkim lancima. Kupci su nam dužni još stotinjak tisuća kuna, ali očekujemo da će prošla godina ipak donijeti dobit. Najteže nam je što, zbog velikog uvoza paprike i rajčice ne znamo kakva će  cijena biti ove godine, kaže  Preživjeti se može, ali ne pitajte za radno vrijeme, kaže Ivan Gucek iz Pitomače.

U 'Eurovoće zadruzi' pak tvrde da se hrvatska prehrambena industrija, do ulaska Hrvatske u EU, mora organizirati i postati jedinstvena i moćna, inače joj prijeti propast.

- Kriza nas je pogodila tek krajem prošle godine kada nismo mogli dobiti očekivana obrtna sredstva. Prodaja je krenula u listopadu, prodali smo trećinu proizvoda, ali zbog krize, na rokove od čak 90 dana. Lani smo ostvarili rekordnu proizvodnju od 6500 tona povrća i voća, vrijednu oko 50 milijuna kuna za koju smo novac morali osigurati lani, a gotove proizvode moći ćemo naplatiti tek do svibnja. Šteta je što u Hrvatskoj ne postoje poduzetnička sredstva kojima bi se financirali proizvodni projekti, već se sve svodi na financiranje uz hipotekarne kredite, kaže direktor dipl. oec. Željko Jurkin.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.