Nepravilnosti u konverziji

Udruga Franak najavila blokadu poslovnica banaka

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Udruga Franak najavila blokadu poslovnica banaka
07.12.2015.
u 14:44
Sve se to ne bi događalo da su revizori obavljali svoj posao kako treba pa ćemo ih prijaviti Hrvatskoj revizorskoj komori – kaže Aleksić
Pogledaj originalni članak

Udruga Franak sutra će blokirati zagrebačku poslovnicu Sberbanke u Varšavskoj ulici, jer smatraju da ta banka ima najviše nepravilnosti u konverziji. Za subotu isto najavljuju u poslovnicama Hypa i RBA, ne izmijene li dotad sporne odredbe koje se tiču konverzije.

Prijavili smo svih sedam banaka HNB-u i Ministarstvu financija, ali zakon najviše krše ove tri. Najteži su prekšaji kod Sberbanke i Hypa koji ne žele iz aneksa maknuti uvjetovanje potpisivanja poništenjem aneksa u slučaju da Ustavni sud ukine konverziju. Postoje najave da će maknuti, ali ništa službeno – prokomentirao je na konferenciji za novinare predstavnik Franka Goran Aleksić te dodao i da sve tri banke uvjetuju potpisivanje konverzije prethodnom uplatom manjka novca i traže dodatne instrumente osiguranja.

Sve se to ne bi događalo da su revizori obavljali svoj posao kako treba pa ćemo ih prijaviti Hrvatskoj revizorskoj komori – kaže Aleksić.

Prosvjed će početi u 14 sati okupljanjem na Trgu bana Jelačića odakle će krenuti Ilicom i Preobraženskom do poslovnice Sberbanke u Varšavskoj ulici. U poslovnici će prosvjednici - klijenti banke raditi transakcije i postavljati brojne upite. No, zbog Adventa, turistima će omogućiti da transakcije obave preko reda.

Udruga Franak uvijek je na prosvjdima dobro surađivala s policijom. U gradu je puno stranaca, ako netko od njih želi u poslovnicu, pustit ćemo ga preko reda, ne želimo odaslati poruku da smo militantna država – kaže koordinator prosvjeda Dubravko Pokrovac. Ističe i da je moguće da se otkaže subotnji prosvjed isprave li banke dotad anomalije iz ugovora. Franak priprema i predloške optužnih prijedloga kojima će svaki dužnik moći na prekršajnom sudu tužiti banku zbog kršenja zakona.

Na pitanje o ideji koja se mogla čuti iz redova dužnika, da će masovno konvertirati kredite u kune, i to u HPB-u, Aleksić odgovara da se očigledno otvara tržište za kredite, no kao udruga ne mogu nijednu banku posebno reklamirati.

Ona koja ponudi najpovoljniju kunsku kamatu za kredit, sigurno će dobiti na tisuće klijenata – poručuje Aleksić. 

>> Udruga Franak najavljuje prosvjed i prijave protiv banaka

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

IP
ispeci.pa.reci
15:30 07.12.2015.

samo naprijed ljudi treba se izborit

VI
VisAVis2
17:45 07.12.2015.

Sve, apsolutno sve, samo ne poštivati potpisane ugovore te, ne daj Bože, vračati dugove!