Nadzor

Validus, varaždinski investicijski fond korak pred stečajem

Foto: 'Davor Visnjic/Vecernji list'
Validus, varaždinski investicijski fond korak pred stečajem
13.11.2010.
u 08:30
Krizni upravitelj Vladimir Šelebaj Sellier tvrdi kako je riječ o dugovima koji su nastali prije njegova dolaska na čelo tvrtke
Pogledaj originalni članak

Burzovni mešetari koji na poslovnim forumima već mjesecima nagađaju kako će varaždinski investicijski fond Validus svaki čas završiti u stečaju, jučer su dobili vjetar u leđa.

Validus je na Zagrebačkoj burzi potvrdio kako je bio pod nadzorom poreznika, a iz neslužbenih izvora procurilo je da je riječ o dugovanju u iznosu od više desetaka milijuna kuna.

S obzirom na to da društvo još nije zaprimilo nikakvo pravomoćno rješenje, nikakav porezni dug ne postoji – očitovao se jučer Validus na Burzi.

Vladimir Šelebaj Sellier iz uprave varaždinskog fonda jučer nije bio dostupan za objašnjenja. Za T-portal izjavio je kako je riječ o dubiozama iz razdoblja bivše uprave. Radi se, navodno, o 40-ak milijuna kuna poreznoga duga.

Ministarstvo financija još u svibnju ove godine za Večernji list potvrdilo je da je u tijeku kontrola poslovanja svih poduzeća proizišlih iz podjele Fima grupe, a to su Fima Alfa, Stog, Weissbarth i partneri, Pluris i Validus.

Prema zahtjevu drugih mjerodavnih tijela, Porezna je uprava uključena u istražne radnje koje su u tijeku – odgovorili su tada iz Ministarstva financija na naš upit o izvanrednoj poreznoj kontroli u varaždinskim tvrtkama.

Neslužbeno smo tada doznali da je pomoć poreznika zatražio USKOK, koji već mjesecima vodi istragu o operaciji Spice, u koji je bila uključena i grupa Fima. Jedan krak te istrage zahvatio je i poduzeće Milana Horvata, Fimina suvlasnika, a on je među optuženima za udruživanje u zločinačku grupu koja je navodno mešetarila dionicama Podravke.

Međutim, doznaje se kako porezna kontrola nije motivirana tom istragom, nego je otvorena nova, i to o sumnjivim poslovnim odnosima između poduzeća proizišlih iz negdašnje Fima grupe, na koje su USKOK-ovi istražitelji naišli baveći se aferom Podravka.

Varaždinski fond u zadnjih se godinu dana najviše spominjao upravo kao dio negdašnje Fima grupe Milana Horvata, koja je bila uključena u netransparentnu i kriminaliziranu igru dionicama koprivničke Podravke. Uz porezni nadzor, na udaru su ovrhe koju je pokrenula koprivnička prehrambena kompanija u pokušaju da naknadi barem dio štete proizišle iz operacije Spice. Da je porezni nadzor naložio USKOK, medijima je potvrdio Šelebaj Sellier.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.