Koliko god bila kvalitetna, ni riba nije hrvatski proizvod koji bi
cjenovno - a i količinski - mogao konkurirati na europskom tržištu.
Zbog visoke cijene proizvodnje i drugih naknada proizvođač, naime, u
nas još dobiva najmanje, a kupac i dalje plaća najviše - veli Višnja
Knjaz, savjetnica direktora i tajnica Udruženja za ribarstvo i preradu
ribe HGK.
Uz veću potporu države i s manje administrativnih prepreka, Hrvatska
bi, barem kad je riječ o tradicionalnoj marikulturi, i prije uhvatila
korak s Europom. Ovako tek hvata zalet, što je pokazala i
Europska izložba morske hrane i tehnologije 14. Seafood 2006. (ESE).
Kvalitetu treba platiti
Uz pomoć Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede, na
ESE- u su se predstavile četiri domaće tvrtke - Marimirna
i Mirna iz Rovinja, Trenton iz Splita i Lustra iz Milne na Braču.
I Mirna, sa 130-godišnjom tradicijom - i Lustra, koja je započela s
radom prije pola godine - slažu se u jednom. Masovna proizvodnja na
tržištu Europske unije, koje su odavno podijelile i kontroliraju velike
multinacionalne kompanije, za Hrvatsku je nemoguća misija.
No europski potrošač već ima istančan ukus i svijest o zdravom i
kvalitetnom proizvodu, koji je spreman i platiti. I to je šansa
hrvatskim tvrtkama koje se bave preradom i proizvodnjom ribe -
mala i ograničena proizvodnja, ali s visokom dodanom vrijednosti -
kakva je već postala zaštitni znak jednog Trentona ili Marimirne. A i u
Mirni, koja drži oko 33 posto ukupne prerade ribe u Hrvatskoj,
tradicionalnu proizvodnju ribljih konzervi od jeseni će nadopuniti
potpuno novim asortimanom ribljih pašteta u tubi te programom u sve
traženijoj staklenoj ambalaži.
EU manjka 60 posto
U tri izložbena dana Seafooda cijene u Bruxellesu skakale su u nebo.
Samo četvorni metar izložbene površine s opremom plaćao se 2500, a
ulaznica po danu 60 eura. Usko specijalizirani sajam, na kojem je
kvadrata trećinu više nego lani, okupio je sve koji u proizvodnji
morske hrane nešto znače - čak 1600 tvrtki iz 69 zemalja, iz cijeloga
svijeta! A kako i ne bi, kad i uz vlastitu proizvodnju ribe od 1,4
milijarde tona - Europska unija, u kojoj se po glavi stanovnika pojede
između 16 i 18 kilograma ribe na godinu, uvozi oko 60 posto ribe i
ribljih prerađevina. Prvo mjesto, koje su do sada držale Španjolska i
Grčka, nedavno su preuzeli Turci i Kinezi, koji su ove godine prvi put
bili na sajmu i zakupili cijeli paviljon. Posljednje tri godine Kina
ostvaruje gospodarski rast deset posto na godinu, a posljednjeg je
desetljeća povećala proizvodnju morske hrane sa 25 na 45 milijardi
tona.
- Seafood je posljednje mjesto na kojem će proizvođači sklapati
komercijalne ugovore. Na njemu ćete pokazati svoje proizvode i vidjeti
tuđe, naći partnere, a na kraju krajeva i štošta naučiti od
konkurencije - kazala je Zdenka Drandić, direktorica marketinga Mirne
d.d.
Veliki izvoz - nemoguća misija
Luka Cindrić propušta Svjetsko prvenstvo? Šok u taboru reprezentacije pred početak turnira
Neki dijelovi igre bili su katastrofalni. Moramo poraditi na tim pogreškama koje brzo moraju ispraviti jer turnir samo što nije počeo, rekao je izbornik Dagur Sigurdsson
Brojne hollywoodske zvijezde ostale su bez milijuna dolara i domova zbog požara: Vatra je progutala njihove uspomene
Ovo su poznate osobe koje su već morale napustiti svoje domove ili se pripremaju za moguću evakuaciju kako bi zaštitile svoje obitelji i vlastite živote.
Nina je u 'Životu na vagi' izgubila 60 kg! Nakon showa se udala i zatrudnjela, a evo kako izgleda njen suprug
Nina Bandić Lopin, udala se sredinom prosinca, a nedavno je svoje pratitelje na društvenim mrežama razveselila još jednom divnom viješću, otkrila je da je trudna.
Dječja perspektiva mirovine: „Umirovljenik si kad tražiš naočale po kući, a na glavi su ti“
Ovim čudotvornim receptima izbjeći ćete sezonske bolesti: Vraćaju energiju u trenu!