novi predsjednik uprave MI Vajde

Vilim Simon: Naši kooperanti ne moraju se brinuti o rastu cijena sirovina

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Čakovec: Mesna industrija Vajda 25 godina podupire gimnastičara Filipa Udea
09.06.2022.
u 16:50
U ugovornom odnosu imaju 80 kooperanata diljem Hrvatske koji uzgoje oko 175.000 svinja godišnje. Cilj je 200.000
Pogledaj originalni članak

Dosadašnji član uprave Vilim Simon novi je predsjednik uprave Mesne industrije Vajda iz Čakovca. Dosadašnji predsjednik uprave Alen Kajmović je nakon četiri i pol godine odlučio prijeći u drugu međimursku tvrtku u građevinskom sektoru. Simon je u Vajdi bio zadužen za vođenje sustava kooperacije s domaćim uzgajivačima stoke i segment proizvodnje.

Plaće stalno rastu

Novu funkciju smatra novim poslovnim, ali i osobnim izazovom.

– Zahvaljujem svom prethodniku Alenu Kajmoviću koji je u protekle četiri godine, unatoč izuzetno zahtjevnim tržišnim okolnostima, omogućio rast i razvoj Vajde. U tom razdoblju Vajda se uspela na sam vrh najuspješnijih tvrtki u Međimurju, ali i među vodeće domaće mesoprerađivačke industrije i najuspješnija prehrambena poduzeća na nacionalnoj razini – rekao je. Vajda, dodao je, posluje stabilno, prihodi i neto plaće u stalnom su rastu, kontinuirano investira u modernizaciju pogona i bolje uvjete rada.

– Ljestvica je postavljena visoko, a vjerujem da ću opravdati ukazano povjerenje i nastaviti pozitivne trendove. Poseban naglasak ostaje na daljnjem jačanju sustava kooperacije, odnosno širenju suradnje s hrvatskim farmerima, čime nastavljamo pridonositi jačanju hrvatskog agrara i cjelokupnoga gospodarstva – naglasio je Simon.

Vajda je dio Grupe Pivac i spada među najveće mesoprerađivače u Hrvatskoj. Proizvodnju temelji na domaćoj sirovini, a najveći dio ukupne proizvodnje odnosi se na svježe meso. Vajda je osnovana 1912. godine, a u Grupaciju Pivac prešla je u listopadu 2015. Kajmović je u Vajdi, uz ostalo, uspio povećati plaće, a kroz sustav stipendiranja Vajde i Grupe Pivac prošla su 23 mesara. Prihod Vajde u 2021. godini premašio je 550 milijuna kuna. Zapošljava 313 radnika.

– U ugovornom odnosu Vajda ima 80-ak kooperanata diljem Hrvatske i godišnje uzgojimo oko 175.000 svinja. S kooperantima potpisujemo ugovor o uslužnom tovu i osiguravamo im kvalitetne odojke, adekvatnu hranu i stabilan prihod, neovisno o trenutačnim izazovima i turbulencijama na svjetskom tržištu. Sve rizike snose Mesna industrija Vajda i Grupa Pivac, pa se naši kooperanti ne moraju brinuti zbog rasta cijena sirovina – ističe Simon.

Rast cijena žitarica

S obzirom na značajan porast cijena žitarica, a time i značajan porast troškova proizvodnje svinja, cilj je, dodaje, da zadrže stabilnost i brojke u nadi da će u narednim godinama moći širiti kooperaciju do brojke od 200.000 svinja iz vlastitog uzgoja.

– Takav smo cilj postavili još 2015. godine kad je Vajda ušla u sastav Grupe Pivac i neprestano radimo na njegovu ostvarenju – zaključio je Simon.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.