Članica VIG grupe predstavila rezultate za 2021.

Wiener osiguranje drugo, bruto premija 1,2 milijarde kuna

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Održana je konferencija Budućnost životnog osiguranja
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Predstavljeni najznačajniji statistički podaci i pokazatelji industrije osiguranja uoči obilježavanja druge godišnjice potresa
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Predstavljeni najznačajniji statistički podaci i pokazatelji industrije osiguranja uoči obilježavanja druge godišnjice potresa
30.03.2022.
u 10:06
Prvi put u povijesti 2021. uspjeli smo doseći, ali i premašiti, ukupnu premiju od milijardu kuna, zadovoljna je Jasminka Horvat Martinović, predsjednica uprave Wiener osiguranja
Pogledaj originalni članak

Wiener osiguranje, dio austrijske VIG grupe, iza sebe ima dobru godinu: zaračunata bruto premija dosegnula je gotovo 1,2 milijarde kuna, 23 posto više nego prije godinu dana, dok je bruto dobit iznosila 58,9 milijuna kuna.

S takvim brojkama taj osiguratelj zauzeo je drugu tržišnu poziciju s udjelom od 10,96 posto među domaćim igračima po ukupnom premijskom prihodu, isključi li se onaj ostvaren u zemljama EU. Unatoč dobrom početku ove godine, neizvjesnost nose ratna zbivanja na istoku Europe i razmjeri njihovog prelijevanja na hrvatsko gospodarstvo, posredno i osigurateljni sektor.

Strateški segment

Osim po rezultatima u ukupnoj premiji, Wiener je lani skočio na vrh ljestvice po prodaji životnih osiguranja, segmenta koji još uvijek pritisnutog okruženjem niskih kamatnih stopama. U segmentu neživotnih osiguranja premija je porasla 23,3 posto, blago više nego u životnom segmentu koji bilježi 22,8 posto povećanja. Upravo je “život” jedan od strateških segmenata za kompaniju što ilustrira da ukupno tržište u tim osiguranjima poraslo gotovo 3 puta sporije (8,2 posto). U ukupnoj premiji Wienera proizvodi iz lepeze životnih osiguranja čine 53 posto, dok osiguranja motornih vozila čine 17 posto.

- Unatoč izazovnom periodu od početka pandemije, uspješno smo nastavili s rastom premije, zauzeli drugo mjesto na hrvatskom tržištu, te smo i dalje lider u segmentu životnih osiguranja. Osim navedenih uspjeha u svim segmentima poslovanja, posebno nas veseli i činjenica da smo 2021. prvi puta u povijesti poslovanja uspjeli doseći, ali i premašiti, ukupnu premiju u iznosu od milijardu kuna. Doduše, zbog rata u Ukrajini teško je prognozirati što nas očekuje, u ovom trenutku nije moguće predvidjeti dosege učinaka tih događaja - kaže predsjednica uprave Jasminka Horvat Martinović.

Ograničeni utjecaj

I matična austrijska grupa Vienna Insurance Group zabilježila je lani ukupnu premiju od 11 milijardi eura, 5,5 posto više nego 2020. Dobit prije oporezivanja iznosila je 511 milijuna eura. Invazija na Ukrajinu reflektirat će se na poslovne operacije u toj ratom pogođenoj zemlji, no s obzirom na veličinu, ukupni utjecaj na poslovanje grupe trebao bi biti ograničen. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.