Rok do 14. rujna

Za gradnju TE Plomin C dosad stiglo 30 ponuda

Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
Za gradnju TE Plomin C dosad stiglo 30 ponuda
10.08.2012.
u 14:12
Pretkvalifikacijski postupak bit će otvoren do 14. rujna, nakon čega će HEP formirati tzv. short listu partnera među kojima će se do kraja prvog tromjesečja 2013. izabrati strateški partner za HEP-ovu investiciju vrijednu 800 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Na poziv za iskazivanje interesa za gradnju TE Plomin C, objavljen prije dvadesetak dana, u HEP je stiglo 30-ak ponuda, među njima je desetak ozbiljnijih partnera – kazao je u Plomin Luci Zlatko Koračević, predsjednik uprave HEP-a, nakon prvog sastanka čelnika HEP-a s predstavnicima lokalne zajednice Labinštine.

Smanjenje uvoza 8%

Pretkvalifikacijski postupak bit će otvoren do 14. rujna, nakon čega će HEP formirati tzv. short listu partnera među kojima će se do kraja prvog tromjesečja 2013. izabrati strateški partner za HEP-ovu investiciju vrijednu 800 milijuna eura. U Plomin C, kao zamjenski blok za Plomin 1, HEP planira uložiti dvije milijarde eura. Govoreći o razlozima gradnje Plomina C, Koračević je kazao da će Hrvatska proizvodnjom električne energije u toj elektrani pokrivati 17,5 posto potrošnje i smanjiti udjel uvoza na osam posto, a korištenje ugljena mnogo je jeftinije od plina i u ovom trenutku prihvatljivo rješenje za Hrvatsku.

– Primjenom najsuvremenijih tehnologija, emisije štetnih tvari u zrak smanjit će se na najmanju moguću mjeru, korištenjem visokokvalitetnog niskosumpornog ugljena, a zrak u okolici TE Plomin bit će i dalje prve, najbolje kategorije – kazao je Koračević te dodao da će Plomin 2 i Plomin C emitirati u zrak 54 posto manje sumpora, 25 posto manje dušika i 13 posto manje ostalih štetnih tvari. Mreža mjernih stanica omogućit će javnosti svakodnevni uvid u stanje okoliša.

Više novca Labinštini

Gradnja Plomina C, ustvrdio je Koračević, potpuno je usklađena s prostornim planom Istarske županije, a prema Studiji utjecaja na okoliš, HEP preuzima sve obveze i tražit će od strateškog partnera da se poštuju najbolje tehnologije za zaštitu okoliša.

Predstavnici lokalne zajednice, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika i načelnici općina na Labinštini, iako su i dalje protiv ugljena, odlučili su vjerovati HEP-u. Iz HEP-a su ponovili da će s lokalnom zajednicom izgraditi partnerski odnos te podržati njihov zahtjev za izmjenu zakona o visini i raspodjeli naknade od korištenja prostora TE Plomin, čime bi se u proračune na Labinštini trebalo slijevati više novca. Općine će imati i pomoć za razvojne infrastrukturne projekte i pripremu projekata koje će kandidirati za financiranje iz fondova EU.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar kravata
kravata
23:22 10.08.2012.

Smiješno, čuo sam da su nam slovenci dozvolili gradit TE Plomin, pa nije valda sloveija iznad Plomina.

MI
Micko4
21:52 10.08.2012.

TE Plomin 3, predviđena je na izgaranje UGLJENA ( čista tehnologija , naravno)cca 1 100 000 tona na godišnjoj razini!!! ( ovo su podatci za Kameni Ugljen, za Lignit ili Smeđi Ugljen povećati "tonažu" Ugljena i do više od 40 % (ovisno o kvaliteti). Samo ZLOČINAC, NEPRIJATELJ....i ini hohštapleri i prodavači MAGLE i njezinih proizvoda mogu podržati izgradnju TE Plomin 3 na UGLJEN!!!!!! Hrvatska Nacijo, dobro došli u ZONU SUMRAKA KUKURIKU UMA, tj. BEZUMLJA!!!!!! __________________________________________________________ STOPIRATI TE Plomin 3!

Avatar bereza
bereza
23:16 10.08.2012.

Molim??? PiPi danas maše s 45 ponuda, od kojih čak njih desetak su ponude "svjetskih kompanija"! Tko tu laže? PiPi ili VL?Ali, nije to važno! Ovakva TE Plomin 3 je katastrofa, i ekološka, i ekonomska! Za Labinštinu, liburnijski kraj, Istru, i Hrvatsku. Normalno je da su stranci zainteresirani za svaki novi elektroenergetski objekt, makar bio i teški zagađivač, ako se ne gradi u njihovoj zemlji, već u nekakvoj polukolonijalnoj državici čijoj Vladi nije stalo do svoje zemlje i naroda. Ti strani investitori sigurno će znati zaštititi vlastite interese, na bilo koji način. Ako su načelnici općina zaista prihvatili PiPijeve stavove, to znači da su dobili ponudu koja se ne odbija.