istraživanje

Zadovoljniji zaposlenici koji prijateljuju s kolegama

Foto: ''
Zadovoljniji zaposlenici koji prijateljuju s kolegama
20.02.2012.
u 11:52
S obzirom na to da se prijateljstvo najbolje razvija u neformalnom druženju, 50 posto ispitanika povremeno se druži s kolegama izvan radnog vremena
Pogledaj originalni članak

Ne postoji formula za stjecanje prijatelja, ali činjenica je da većina ljudi barem dio svojih prijatelja stječe upravo na poslu. Tu tezu istražio je i portal Moj Posao i došao do zanimljivih zaključaka. Prikupljajući stavove 500 ispitanika pokazalo se da je čak 73% ispitanika steklo prijatelje među svojim radnim kolegama.

Čak 81% ispitanika svoj odnos s kolegama smatra prijateljsko-poslovnim, samo 13% ispitanika smatra da je pametnije odvojiti profesionalni i privatni život, a šest posto ispitanika njeguje izuzetno prijateljski odnos s kolegama.

Zadovoljstvo poslom koji se obavlja uvelike je povezano s odnosom s kolegama. Zaposlenici koji sa svojim kolegama imaju izuzetno prijateljski odnos, i to njih čak 60%, zadovoljniji su od onih 21% ispitanika koji s kolegama imaju strogo profesionalan odnos.

"Služba je služba, a družba je družba" – pravilo je koje u najvećoj mjeri poštuju ispitanici stariji od 41 godine, dok ispitanici u dobi od 26 do 30 godina svoj odnos s kolegama u najvećoj mjeri opisuju kao izrazito prijateljski. S obzirom na to da se prijateljstvo najbolje razvija u neformalnom druženju, 50% ispitanika povremeno se druži s kolegama izvan radnog vremena, dok se 16% ispitanika redovito druži s kolegama nakon radnog vremena, a trećina ispitanika ne druži se sa svojim kolegama izvan poslovnog okruženja.

Ipak, prijateljevanje na poslu može prouzročiti i probleme onima koji su bliski s kolegama. Više od polovice ispitanika našlo se u nezgodnoj situaciji zbog prijateljstva na poslu. Za 75% ispitanika to znači da su se našli u društvu kolega koji su ogovarali njihova prijatelja, a u manjem postotku bila je riječ o opomeni koju su mu morali uputiti ili su se borili za isto promaknuće.

Prijateljstvo na poslu donosi i određene pogodnosti. Tako je 71% ispitanika tražilo prijateljsku uslugu na poslu. Gotovo polovica ispitanika pomogla je prijatelju na poslu, a 39% njih dobilo je pomoć prijatelja koji se ne bavi istim područjem rada.

I poslovna hijerarhija bitno utječe na razvoj prijateljstva među kolegama. Prijatelje koji su im podređeni ima 12% ispitanika, dok 10% ima prijatelja koji im je nadređeni. Većina ispitanika, njih 78%, ima prijatelja na istoj hijerarhijskoj razini.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.