Otpuštanja

Zbog krize zaprešićki Inker otpušta 170 radnika

Foto: Davor Višnjić
Zbog krize zaprešićki Inker otpušta 170 radnika
22.09.2009.
u 18:06
Tvrtka još nije objavila na koji će način zbrinuti višak zaposlenika, no na novinarski upit predsjednica uprave Inkera Ljerka Cerc poručila je da su trenutačno u pregovorima s Radničkim vijećem.
Pogledaj originalni članak

Zbog posljedica krize, zaprešićki proizvođač keramike i porculana, koji posluje od 1953. godine, kreće u ozbiljno otpuštanje, smanjenjem broja zaposlenika za čak dvije trećine. Od oko 240 radnika, koliko ih trenutačno imaju, u tvornici će ih ostati samo 70.

Tvrtka još nije objavila na koji će način zbrinuti višak zaposlenika, no na novinarski upit predsjednica uprave Inkera Ljerka Cerc poručila je da su trenutačno u pregovorima s Radničkim vijećem te će se medijima obratiti tek nakon što postignu dogovor. Izvijestili su tek da će program zbrinjavanja viška zaposlenika provesti do kraja tekuće godine, a preostale radnike raspodijelit će u ključna područja tvrtke.

Prema izvješću Zagrebačkoj burzi, na drastičan rez odlučili su se kako bi tvornici osigurali opstanak. Tvrtka namjerava smanjiti broj zaposlenih ponajprije u proizvodnji porculanskog posuđa, gdje je prodaja najviše pala, dok je prodaja sanitarija i sanitarne keramike, čini se, manje pogođena. Prodaja porculana u 2008. godini smanjila se za osam posto, trend je nastavljen i u ovoj godini, a poboljšanje ne očekuju ni dogodine.

Inker je 2006. godine preuzela španjolska grupacija ROCA Corporacion Empresarial iz koje dolazi i novi član uprave Ignacio Franques, kojega je imenovao nadzorni odbor potkraj kolovoza. Franques je dosad bio glavni direktor sestrinske tvrtke Similor u Švicarskoj.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.