Priprema

Zemlje EU sve bliže zajedničkom zakonu o fondu za posrnule banke

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Zemlje EU sve bliže zajedničkom zakonu o fondu za posrnule banke
26.05.2010.
u 08:46
Britanski kancelar George Osborne podupire takav namet, no želio bi da nacionalne vlade ipak imaju veću slobodu pri odluci kako potrošiti novac
Pogledaj originalni članak

Sve europske države trebale bi uvesti sličan porez na banke, ideja je za koju se zalaže povjerenik zadužen za regulatorni preustroj financijskog sektora i koju bi uskoro trebao objaviti. Očekuje se kako će Michael Barnier, zadužen za izradu novih zakona o financijskim uslugama u EU, predložiti sredstva koja trebaju ići u fond za osiguranje od budućih financijskih neuspjeha banaka.

Britanski kancelar George Osborne podupire takav namet, no želio bi da nacionalne vlade ipak imaju veću slobodu pri odluci kako potrošiti novac. Ovakav potez jedan je od međunarodnih pokušaja da se regulira rad banaka. I u SAD-u je spreman sličan zakon koji sadrži najveći remont bankarskih propisa od 30-ih godina prošlog stoljeća i koji treba odobriti zastupnički dom.

U Velikoj Britaniji osnovana je neovisna komisija koja treba pratiti rad banaka kako bi se smanjio rizik od nove krize.

Pretpostavlja se da će Barnier predložiti da se novac prikupljen zakonom o bankama ide u takozvani nacionalni fond kojim se će se plaćati banke koje se nađu u poteškoćama koje smo vidjeli tijekom kreditne krize od 2008. godine. Kritika ovom zakonu jest da bi banke mogle nesmotreno poslovati znajući da ih u slučaju problema čeka fond za spas.

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
09:30 26.05.2010.

U ovakvom sustavu jednostavno nije moguće uvesti nekakav porez na banke. Bankari se dragovoljno neće odreći jednog jedinog centa. Usvoji li se takav porez, banke će ga jednostavno prebaciti na građane - klijente kroz povećanu kamatu, cijenu usluge i slično. Kolika je moć banaka, a nemoć tobožnje vlasti - pokazala je kriza u USA. Banke su natjerale državu da se zaduži i da tim dugom spašava banke čiji menadžeri su uredno između sebe podijelili nekoliko milijardi dolara bonusa. Tko je zapravo vlast,a tko sluga vlasti - razvidno je!

MK
mksdk
09:52 26.05.2010.

Iz psihologije se poznaje pojam \"kompenzacija rizika\". U osnovi on govori: ako auto ima bolje gume, kočnice, snažniji motor, bolje upravljanje, to u konačnici neće povećati sigurnost vožnje jer će s takvim automobilom čovjek voziti brže i riskantnije nego što bi vozio sa lošijim automobilom. Iz istog razloga niti u Africi neće doći do smanjenja broja oboljelih od AIDS-a kad se pučanstvu podjele kondomi, nego će, štoviše, to rezultirati riskantnijim ponašanjem koje će dovesti do širenja zaraze. Tako je i ovdje. Kritika izrečena u zadnjoj rečenici je potpuno točna i takav fond neće pridonjeti stabilnosti banaka nego će, zbog ljudskog faktora, pridonjeti sklonosti riskantnijim poslovima. Osim toga, kao što je rečeno i u prethodnom komentaru, krajnje platiše tog poreza neće biti banke nego građani. A to je upravo nevjerovatno bezobrazno, bahato. No, ovo što govorim nije nikakva novost i nepoznanica, tako da je zaključak koji se može izvući iz ovakvih vijesti (naravno, ako su točno prenešene) poprilično konkluzivan: ljudima koji stvarno rade i svojim radom pridonose boljitku društva treba povećati namete (direktno ili indirektno) kako bi paraziti još više ugrabili i kako bi se u svom grabežu još viš osigurali.

OB
-obrisani-
12:07 26.05.2010.

hehehehehehe opet \"komisije i komesari\", hehehehehehe i opec cvap hehehehehe