Vodič kroz financijske prijevare

Živimo u vrijeme poziva na primamljive prilike na zaradu, kako prepoznati što je prijevara?

Živimo u vrijeme poziva na primamljive prilike na zaradu, kako prepoznati što je prijevara?
20.11.2021.
u 16:00
U subotu 20. studenog Večernji list i HANFA daruju posebni prilog – Vodič kroz financijske prijevare. E-izdanje posebnog priloga pronađite u članku
Pogledaj originalni članak

Svakoga se može prevariti, pa stoga svatko treba informacije o tome kako prepoznati i izbjeći prijevaru. Neki ljudi misle da su samo lakovjerne i pohlepne osobe žrtve prijevara. Međutim, istina je da su danas prevaranti sve lukaviji i ako ne znate čega se trebate čuvati, možete i vi postati žrtva prijevare.

Živimo u vremenu kada je sve digitalno dostupno, svatko može dobiti i prihvatiti ponudu koja se „ne odbija“. Životni troškovi su sve veći, strah od gubitka stabilnosti nikad veći, a opet prilike za brzu zaradu nikad brojnije. Prevaranti vam žele pokazati da priliku morate prihvatiti sada ili nikada i da gubite ako njihov savjet ne poslušate.

Investicijske prijevare dolaze u različitim oblicima, uključujući kupnju kripto-valute, trgovanje binarnim opcijama i ostalim egzotičnim vrstama financijske imovine, ali su prisutne i u  kod tradicionalnih oblika ulaganja.

Prevaranti svoje lažne ‘prilike’ maskiraju profesionalnim brošurama i internet-stranicama. Takve prijevare često počinju iznenadnim telefonskim pozivom ili e-mailom prevaranta koji nudi priliku ‘koja se ne propušta’, osigurava ‘visoki povrat’ ili nudi ‘zajamčenu’ priliku.

Prevaranti obično operiraju iz inozemstva i nemaju hrvatsku licencu za pružanje financijskih usluga. Prijevare koje se koriste kompjuterskim softverima za predviđanje, zasnivaju se na obećanjima da će točno predvidjeti kretanja na tržištu dionica ili kriptovaluta, a zapravo mogu biti samo jedan oblik kockanja prerušen u investicije. Većina shema ili programa ne funkcionira i kupci ne mogu dobiti svoj novac natrag. U mnogim slučajevima prevarant nakon što od vas dobije novac jednostavno nestaje.

Već duži niz godina, s rastom investicijskih prijevara, mnoge javne institucije  i gospodarska udruženja redovito educiraju građane o tome kako sačuvati svoj novac od prevaranata. Aktivnu ulogu u edukacijama godinama provodi i Državna agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

E-izdanje posebnog priloga možete pročitati klikom na sliku:

U Vodiču o financijskim prijevarama, Hanfa i Večernji list objedinjuje glavna upozorenja o tome kako ne nasjesti na investicijske prijevare novog doba. Uz prikaz povijesti financijskih prijevara, vodič predstavlja moguće oblike prijevara povezanih s financijskim instrumentima koje su inače regulirane, ali i vrste prijevara kod ulaganja koje još nisu ni pod kakvom regulativom i kontrolom.

Naime, trgovanje virtualnim valutama, odnosno ulaganje u kriptoimovinu nije posebno regulirano pa ne postoje određeni zaštitni mehanizmi i kontrole za ulagatelje, kao što je slučaj kod trgovanja dionicama ili drugim klasičnim financijskim instrumentima.

Riječ je o špekulativnim ulaganjima koja su zbog svoje visoke volatilnosti, ali i drugih tržišnih rizika, visokorizična. Takva ulaganja mogu biti posebno rizična za male ulagatelje, i to osobito one koji nemaju sve informacije o obilježjima kriptovaluta i/ili nemaju dovoljno predznanja iz područja financija i tehnologije na kojoj se zasnivaju kriptovalute.

Posebnu pozornost treba obratiti i na zavaravajuće, lažne oglase o trgovanju kriptovalutama. Takvi oglasi oponašaju objave poznatih financijskih časopisa te koriste lažna svjedočanstva poznatih osoba o financijskim dobitcima kako bi potakli građane da uplate novac. 

I zato prije nego što prihvatite bilo čiju ponudu, dobro razmislite kome ćete povjeriti svoj novac. Ovaj vodič može vam poslužiti da ne donesete krivu odluku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr