TJEDNI PREGLED

ZSE: Promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +6,59 do -1,27%

Foto: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
ZSE: Promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +6,59 do -1,27%
26.01.2015.
u 20:02
Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički fondovi i jedan mješoviti fond
Pogledaj originalni članak

Protekli tjedan je od 75 aktivnih otvorenih investicijskih fondova, njih 66 poraslo od čega su 24 fonda ostvarila rast veći od jedan posto. Ukupno je osam fondova tjedan završilo u crvenom, samo je jedan pao za više od jedan posto a Erste Euro-Money je tjedan završio bez postotne promjene. Od početka godine fondovi prema tjednim rezultatima bilježe rast. Time je, piše portal hrportfolio.hr, nastavljen niz pozitivnih tjednih rezultata. Sumarno su u zadnja 44 tjedna fondovi zabilježili samo pet negativnih tjedna.

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički fondovi i jedan mješoviti fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +6,59 do -1,27 posto. Najviše su rasli fondovi orijentirani na strana tržišta kapitala. Posebno je na rast burzi utjecala očekivana ECB-ova najava otkupa državnih obveznica država eurozone, što će na tržište donijeti značajnu količinu jeftinog kapitala čiji dio se očekuje na burzama, što znači dodatnu rast cijena dionica.

Donesena je odluka o nenaplaćivanju ulaznih naknada za sve Ilirika fondove. S inicijalnom ponudom prikupljanja uplata su 26.01.2015. krenuli ZB Future fondovi, koji su prvi fondovi u RH s dospijećem.
Od 32 dionička fonda u proteklom tjednu 24 su je porasla. Najviše je vrijednost uvećana fondu ZB BRIC+ koji je ostvario tjedni rast od +6,59 posto i postao dobitnik tjedna među svim fondovima. Fond ZB BRIC+ 50 posto portfelja drži investirano u Kini, 12 posto u Rusiji te po 10 posto u Brazilu i Kazahstannu.

U portfelju su najzastupljeniji sektor energetike (37%) i IT sektor s udjelom od 18 posto a slijede telekomunikacijske usluge (10%) i financijska industrija (9%). Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijedi ZB euroaktiv s tjednim rastom od 5,88 posto i Ilirika Azijski tigar (+5,51%). Dioničke fondove koji bilježe najveći pad predvodi Capital Two (-1,27%) a slijedi Erste Adriatic Equity (-0,98%).

Više pročitajte ovdje.

>>Svi indeksi zeleni, tjedni dobitnik SN holding

>>Fondovi rasli, njih 18 preko jedan posto

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.