NAGLASAK

Bošnjačko-srpski deal

20.05.2007.
u 22:02
Pogledaj originalni članak

Informacija koju su prenijele sarajevske tiskovine da su u četvrtak i u subotu održani tajni sastanci u organizaciji američkoga veleposlanika u BiH Douglasa McElhaneya na kojima su o ustavnim promjenama i reformi policije bez nazočnosti hrvatskih političkih predstavnika razgovarali bošnjački i srpski lideri Haris Silajdžić i Milorad Dodik novi je udarac na ionako katastrofalan položaj Hrvata u BiH.

Koliko je hrvatska politička elita u BiH marginalizirana govori i činjenica da do sada niti Dragan Čović niti Božo Ljubić, kao kreatori hrvatske politike na državnoj i federalnoj razini, nisu reagirali na takvu nedopustivu praksu. Znano je iz bliže prošlosti da svaki put kada se u BiH dvoje dogovaraju bez trećega u pravilu treći uvijek nastrada. Nejasno je kakvi su motivi nagnali američkoga veleposlanika u BiH da zaigra na tako opasnu kartu i zbog čega nije pozvao Hrvate na sastanak kada su upravo oni najviše zainteresirani za novi bh ustav.

Dakako od neprincipijelne koalicije Silajdžić-Dodik i ne može se bilo što drugo očekivati nego marginalizacija trećega. Još je opasnije što bi u slučaju postizanja takvoga dogovora na relaciji Sarajevo-Banjaluka Amerikanci aktivno sudjelovali u njegovoj provedbi. No postigli dogovor ili ne McElhaney, Silajdžić i Dodik morali bi znati da bez obzira na ustavno-pravnu neravnopravnost Hrvata takva politika neće proći i da će kad se najmanje budu nadali Hrvati pomrsiti račun političkoj praksi dogovora dvojice na račun trećega.

Pogledajte na vecernji.hr