CROBEX dan preživio u plusu

Dionici HT-a cijeli dan lagano rasla vrijednost

21.11.2008.
u 08:47
Pogledaj originalni članak

Nakon dužeg vremena Crobex je dan preživio u plusu. Naime, u niti jednom trenutku nije skliznuo u minus, a dan je zaključio u plusu od 0,99 posto i na 1713,66 bodova. Isto se događalo s najlikvidnijom dionicom HT-a koja je cijeli dan bilježila pozitivnu vrijednost, a dan je zaključila u 1,78-postotnom plusu i na cijeni od 196,5 kuna. Njome je danas ostvaren promet od 13,3 milijuna kuna. Druga po likvidnosti danas je bila dionica Atlantske plovidbe koja je dan završila u minusu od 1,34 posto i sa cijenom od 680 kuna. Najveći rast na kraju današnjeg dana na zagrebačkoj burzi zabilježile su dionice Monmontaže (21,84-postotni rast), te dionica Zdenke (19,46-postotni rast). I u popodnevnim satima Crobex je držao pozitivnu vrijednost. Nakon tri sata trgovanja bio je u pozitivi od 0,8 posto i na razini od 1711 bodova.

Najlikvidnija dionica HT-a u prva tri sata ostvarila je promet od 7,3 milijuna kuna i plus od 0,48 posto, čime je dostigla cijenu od 194 kune.

Prometovalo se i dionicom IGH, koja je u popodnevnim satima bila u minusu 0,11 posto i držala cijenu od 4700 kuna.

Wall Street: S&P indeks potonuo na najnižu razinu od 1997.
Rast nezaposlenosti, slabljenje industrije, pad cijene nafte i neriješeno pitanje pomoći automobilskom sektoru izazvali su u četvrtak snažan pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P indeks potonuo na najnižu razinu u 11 godina, čime je izbrisan sav rast cijena dionica od 1997.

Dow Jones indeks potonuo je 445 bodova ili 5,56 posto, na 7552 boda, novu najnižu razinu u više od pet godina, dok je Nasdaq indeks izgubio 5,07 posto, zaronivši na 1316 bodova.

S&P indeks strmoglavio se 6,71 posto, na 752 boda, najnižu razinu od travnja 1997. godine. Od rekordnog dosega u listopadu prošle godine, S&P pao je više od 52 posto, što ovo "tržište medvjeda" čini drugim najžešćim u povijesti. Veći pad cijena dionica, 83 posto, zabilježen je samo u krizi od 1930. do 1932. godine.

Na samom početku trgovanja ulagače je uznemirio podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima skočio za 27.000, na 542.000, znatno više nego što se očekivalo. Još više zabrinjavaju podaci da je od početka godine broj nezaposlenih u SAD-u porastao za 1,2 milijuna, dosegnuvši 4,012 milijuna, najvišu razinu od 1982. godine.

Međutim, nije se oporavio financijski sektor. S&P indeks financijskih dionica potonuo je jučer daljnjih 10,5 posto, a najveća je gubitnica bila dionica Citigroupa s padom većim od 26 posto, zbog sumnje ulagača da druga najveća američka banka po aktivi ima dovoljno kapitala da bi pokrila dodatne kreditne gubitke.

Od početka tjedna cijena dionice Citigroupa potonula je gotovo 50 posto, a povjerenje ulagača nije povratila niti najava saudijskog princa Alwaleeda, njezina najvećeg pojedinačnog dioničara, da će povećati svoj udjel u banci s manje od četiri na pet posto.

Negativno je na tržište jučer djelovalo i Fedovo izvješće o padu poslovne aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a na najnižu razinu u 18 godina, što navješćuje daljnje slabljenje gospodarstva, a rast nezaposlenosti.

Zbog slabljenja potražnje terminska cijena barela nafte pala je ispod 50 dolara, prvi put od svibnja 2005. godine. To je, pak, izazvalo pad S&P indeksa energetskog sektora za više od 11 posto, pri čemu je dionica Chevrona pojeftinila gotovo devet posto.

Dionica HT-a samo 193 kune

(I.M/Hina)


Oporavak bankarskog i energetskog sektora potaknuo europske burze

Na početku današnjeg trgovanja na europskim su burzama vodeći indeksi porasli, zahvaljujući oporavku cijena dionica u bankarskom, energetskom i rudarskom sektor nakon jučerašnjih gubitaka. FTSEurofirst 300 indeks vodećih europskih dionica porastao je jutros 0,9 posto, na 788 bodova, nakon što je jučer pao 3,8 posto. Oko 10 sati vodeći burzovni indeksi u Parizu i Frankfurtu bili su na dobitku više od 1 posto, dok je FTSE indeks Londonske burze bio u plusu oko 0,6 posto. Nakon što je jučer pala ispod 50 dolara, cijena barela nafte vratila se jutros iznad te razine, a oporavile su se i cijene metala i drugih sirovina. To je pozitivno utjecalo na rudarski i energetski sektor. Tako su cijene dionica naftnih kompanija, kao što su BP, Royal Dutch Shell i Total, porasle između 2 i 3,2 posto, dok su dionice u rudarskom sektoru porasle od 2,7 do 7 posto. Nakon jučerašnjeg snažnog pada, oporavlja se i bankarski sektor, pa su cijene dionica Credit Agricole, Barclaysa i Royal Bank of Scotland porasle između 1,4 i 3,7 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 2,7 posto, na 7.910 bodova.


Nema dogovora o pomoći automobilskom sektoru

Deprimirajuće je na tržište djelovalo i to što se američka vlada i demokratski zastupnici u Kongresu nisu uspjeli dogovoriti o pomoći automobilskom sektoru od 25 milijardi dolara, koliko traže General Motors, Ford i Chrysler kako bi izbjegli stečaj. No, čelnici "velike trojke" dobili su još jednu priliku da revidiraju planove i predstave ih u Kongresu početkom prosinca, kada će se ponovno odlučivati o pomoći. Zahvaljujući tome, cijene dionica GM-a i Forda, ipak, su jučer porasle, nakon prethodnih oštrih gubitaka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr