Kolumna

Dok svijetom vladaju A. Merkel i H. Clinton, i macho Hrvatsku možda spasi – žena

Foto: Petar Glebov / 24 sata
Dok svijetom vladaju A. Merkel i H. Clinton, i macho Hrvatsku možda spasi – žena
04.10.2009.
u 17:05
Jadranka Kosor je sigurno iznenađenje jer su mnogi vjerovali da neće preživjeti mjesec dana u premijerskoj fotelji, najviše zbog unutarstranačkih borbi.
Pogledaj originalni članak

Svijetom trenutačno vladaju žene. Europom drma ponovno izabrana njemačka kancelarka Angela Merkel koja je i najutjecajnija žena svijeta, a Amerikom Hillary Clinton. Ne treba zanemariti ni utjecaj Carle Bruni uz Nicolasa Sarkozyja te Michelle Obame uz Baracka. U Hrvatskoj se dosad kao jedina uspješna političarka nametala Vesna Pusić, što pokušava isticati i u svojoj predsjedničkoj kampanji. Pojavila se, međutim, još jedna žena na vrhu, koja joj je pomrsila račune, a druge ostavila začuđene, iznenađene.

Riječ je dakako o Jadranki Kosor. Zanimljivo je kako je mnogi sada brane i hvale, a ne tako davno kao predsjednička kandidatkinja bila je ismijavana i podcjenjivana. Čak ju je i sam Mesić podcjenjivao usporedbom s paštetom, a sad je njome iznenađen. Svima je ona sad "otkriće", pa je i logično da joj je narastao rejting u javnosti.

Ona je sigurno iznenađenje jer su mnogi vjerovali da neće preživjeti mjesec dana u premijerskoj fotelji, najviše zbog unutarstranačkih borbi.

No ona je pokazala da ima strpljenja i da zna slušati, a u njezinu nastupu nema bahatosti.

Posebno je mnogima porasla u očima nakon izravna sukoba sa stranačkim patrijarhom Lukom Bebićem. Je li ta svađa dio nečijeg spina pokazat će vrijeme, kao što se i za mnoge druge poteze oko nje može reći da ostavljaju dojam spina i smišljena djelovanja.

Ali nitko joj ne može oduzeti pohvale zato što je krenula u obračun s kriminalom, unatoč tome što to nekima iz njezine stranke ne odgovara. Kad je prije procurila neka afera, osnivala su se povjerenstva, pa poslije povjerenstvo za to povjerenstvo, i sve se na kraju zaboravi i zataška. Ona je rekla ne HEP-u i to je provela.

Sigurno se neki boje da učenica ne bude bolja od učitelja Ive Sanadera.

Ali uspon Jadranke Kosor u zapadnim demokracijama bio bi posve logičan jer godinama je u vrhu vlasti, blizu oltara i moćnika, nije napravila ni jednu političku grešku, a na predsjedničkim izborima dobila je dovoljan broj glasova da ne osramoti stranku, kao što bi se sada HDZ-u moglo dogoditi s Hebrangom ako ne pomognu svom kandidatu, jer djeluju kao da više pomažu Milanu Bandiću.

Ona neprestano ponavlja da treba raditi i raditi, pa i u šali, kao mravi, što dugo nismo čuli iz usta naših vladajućih elita, jer se neprestano očekuje da Tuđman, Račan ili Sanader sve rješavaju za nas, a mi ćemo na bolovanja i uz kavicu ogovarati one koji nam moraju omogućiti bolju budućnost - bez naše muke.

I još nešto jako važno. Ona je slomila i famu da je jedino Sanader uspješan na vanjskopolitičkom planu. S Merkelicom izvrsno gradi odnose, dobila je službeni poziv od Putina, očekuje ga i iz Bijele kuće, sa slovenskim premijerom Pahorom nevjerojatno se zbližila i tako slomila Slovence, u Bruxellesu privodi kraju pregovore za ulazak u EU... Pozitivne bodove svakako je dobila i zbog najava oko promjena ministara. Sigurno je da će i tu dobiti stranačku podršku jer u HDZ-u ionako nemaju drugog izbora. Ona ima u rukavu najjaču kartu, jer pri opstrukciji može reći svojima u stranci hvala gospodo, ja odoh, pa evo vi vodite državu i HDZ, a ja se s kriminalcima nisam uspjela obračunati. Tada bi postala nacionalna heroina.

Za nju nitko unutar HDZ-a nije vjerovao da može dobiti važniju poziciju od ministarske.

Na njezinu primjeru moglo bi se ustvrditi da u strankama ima ljudi koji bi znali raditi, imaju umijeća i volje, ali ne mogu isplivati u prvi plan jer preambiciozni vrhovi stranaka često i bez pokrića drže svoje pozicije. Najbolji su primjer za to dvojac Pusić-Čačić u HNS-u, Đapić u HSP-u, a ni u SDP-u nije baš bajno.

I doista, možda macho Hrvatsku na kraju spasi - žena!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

KA
Karlek1
18:51 04.10.2009.

Premijerki želim puno uspjeha (!), no uistinu je sumnjiva ova medijska tišina (blokada) o detaljima najnovijeg dogovora oko granice sa Slovenijom. Poprilično smrdi to što se ta tema gura ispod tepiha pred javnošću.

NE
NenadK
07:46 05.10.2009.

Teško mogu prihvatiti njezine napore i vjeru da će povući pametne poteze. Najbolji primjer je krizni porez. Iako mislim da nije trebalo povećati poreze već ih smanjiti da se poveća promet, kad ih se već uvodilo , trebalo je jednostavno povećati porez na dohodak i podići neoporezivi dio dohotka, a ne komlicirati sa 2 i 4%. Što se tiče smjena koje provodi, krenula je predaleko od sebe. Kalmeta, Polančec, Vukelić ... ili se drži one da riba smrdi od glave a čisti se od repa.

PI
Pippo9
18:01 04.10.2009.

Premjerka je sve ugodno iznenadila,popularnost joj je uvelike porasla,svojim mjerama i akcijama protiv korupcije u Hz,Hepu,Gredelju pokazala je svima da je odlucila stati na kraj korupciji i malverzacijama