U povodu

Dostojanstvena dosada

06.08.2007.
u 17:08
Pogledaj originalni članak

Predsjednik države Stjepan Mesić prošao je na Alci posebno dobro, s obzirom na prethodni “tretman”. Dobio je tek “pojedinačan”, ali primjetan zvižduk, ali i aplauz “po funkciji”. Svi vanjski posjetitelji Alke bili su iznenađeni promišljenošću Sinjana. Jednostavno, odvojili su funkciju predsjednika države od osobe koja mnogima u ovom kraju politički “ne sjeda”. Sinjani su jednako dočekali sve političare, jer je “zvijezda” programa, napokon, bila - Alka. 

Dojam je da više “neće dati dite od matere”, vratili su Alku u tradicijske okvire. Mesić se isto tako držao dogovora i nije politizirao, tek je odigrao simboličan potez, kada je odabrao posjetiti disidentski trojac alkara Breko-Preost-Perić, koji nisu sudjelovali na Alci. Tek nakon Alke, poduzeo je i politički potez i svrstao se, odlaskom na proslavu SDP-a u Vilu Tripalo, na stranu za koju mu, pred izbore, kuca srce.

Mesić je razočarao tek svoje radikalizirane, dojučerašnje fanove, koji mu ne mogu oprostiti što je šutke promatrao veličanje Sanadera i njegove vlasti tijekom pozdravnih govora. Oni bi bili sretniji da Mesić nije niti došao, ili da se, tijekom “liranja” Sanaderu ustao i otišao. Svašta, kao da to ne bi bio nastavak politiziranja Alke. Nije VAD, niti alkarski vojvoda Ivan Čikara, nešto posebno “lirao” Sanaderu, premda su mu se “upadljivije” zahvalili. Jer je za Alkarski dom osigurao milijune kuna. Ma, “lirat” će tako i mogućem novom ili drugom premijeru, pod uvjetom da bude izdašan i naklonjen Alci.

Sinjani su, ustvari, politički fenomenalno “trčali” ovogodišnju Alku. Internim dogovorom maknuli su radikale s lijeva i s desna i došli u poziciju da vladajućim i oporbenim političarima “uvjetuju” pristup Alci, dolaskom u “olimpijskom duhu”. Položenog političkog oružja. Pri tom, organizatori su politički izričaj dozvolili - sebi. Jedini političar kojega su dva puta spominjali, te održali i minutu šutnje bio je - Franjo Tuđman. I on je zadobio vrijednost tradicije.

Osobitost Alke bio je i politički oprez, jer nisu imenom spomenuti Norac i Gotovina. Jesu u aluziji i poruci “vitezovima koji trpe za našu dragocjenu slobodu”. Spomenut je, pak, kardinal Bozanić, citiranjem njegove izjave o “modernoj herezi koja pogrešno tumači hrvatsku prošlost, i onu prije 60 godina i Domovinski rat”. Tek je situacija oko Zorana Milanovića odskakala. Navodno nije dobio pozivnicu za svečanu ložu. Dobio je mjesto u loži, u trećem redu. Navodno je htio sjediti u prvom. Bila riječ o aroganciji, ili o potrebi da se prema HDZ-u ustraje na ratnoj liniji, ovaj je potez bio najbliži politizaciji Alke. Gledano iz političkog, pak rakursa ova je Alka bila dostojanstveno - dosadna. I neka je.

Pogledajte na vecernji.hr