Za Svjetski dan hrane 15. listopada u Zagrebu se najavljuju Dani hrane
Zagrebačke županije, u Gornjoj Rijeci bira se nova Najuzornija hrvatska
seoska žena, jedan od stupova proizvodnje hrane u nas, posvuda se
od vrtića do staračkih domova organiziraju Dani kruha, a 16.
listopada već je tradicionalan nacionalni Dan kruha...
Prošle je subote, valjda slučajno na državni praznik, održan u
zagrebačkome Boćarskom domu i Festival kruha. Premda prvi, dobro je
posjećen (djeca i penzići besplatno!) i rijetko dobar među našim
specijaliziranim sajmovima. Iako smo za širu publiku očekivali i više,
pohvale organizatoru Richmont klubu, međunarodnoj udruzi stručnjaka u
pekarstvu i slastičarstvu. Iz više razloga.
Prvo, sve ono što se obično tko je mogao, dakako odlazilo
gledati po svjetskim sajmovima, na jednom se mjestu može vidjeti već
primijenjeno koliko jest u našoj praksi. Krasna, sitna
peciva, integralno mljevena od ekološki uzgojenih žitarica s
potvrdnicom, obogaćena ovim i onim, u malim serijama....
No još je važnije što se u priči o kruhu promijenio fokus,
pa se umjesto o uobičajenome, o ratarskome otkupu i cijenama pšenice, o
pekarskome radu i pečenju na crno, o potrošačkoj lošoj kakvoći i
sličnome, napokon govori o stručnim, zanatskim temama koje
otvaraju posve nove pesrpektive.
Ako se govori o vrstama i oblicima kruha, o kakvoći i o cijeni
koju ona podrazumijeva, i onoj najvišoj, morat će se
otvarati stručne teme već i u primarnoj proizvodnji. Primjerice, siju
li se sorte pšenice i drugih žitarica koje omogućuju željenu kakvoću
ili će se brašno morati uvoziti, ima li u ponodi dovoljno drugih
sirovina, ulja tražene kakvoće, sjemenja trava, uljarica, žitarica
uzgojenih certicifirano ekološki, biodinamički, pa i koncenvionalno te
imamo li tehnologiju, stručnjake i ostalo.
Pa što to briga nas potrošače, već se pitaju neki kojima dostaje
kakav-takav, samo da je kruh nasušni. Jasno da nas je briga, jer to
razumijeva poboljšanje kakvoće, poboljašnje i učvršćivanje zdravstvenih
standarda i kontrole, i unutarnje i državne, a to pak znači i
jače vezivanje kakvoće s cijenom, s ponudom i potražnjom, nadajmo se
napokon za račun kupca. I žita, i brašna, i kruha. A tek je
to festival!
Festival
Šibenik zabio bizaran gol Hajduku, Skomina: Čim to vidim, prekidam utakmicu
- Da ja sudim, čim vidim baklju, prekidam. No, vidimo da bijeli igrač ne može napadati igrača. Ali ostali igrači su prati akciju. Moje mišljenje je da bi svakako bilo bolje da je prekinuo utakmicu.
VIDEO Ovako izgleda kuhinja eurozastupnice Biljane Borzan: Moderni uređaji i otok prekriven granitom
Biljana Borzan, koja je po struci liječnica, svoj je životni put započela na Medicinskom fakultetu, gdje je upoznala supruga Vladimira.
FOTO Nikad ne znate kada će trebati: Znate li što sve treba biti u ruksaku za preživljavanje?
Upoznajte ostale ukućane s pripremom kompleta za evakuaciju i pomozite im u pripremi. Ako u kućanstvu imate bebe, starije osobe ili osobe s invaliditetom ne zaboravite pripremiti stvari i za njihove potrebe. piše Ravnateljstvo civilna zaštita.
Testirali smo Xiaomi Smart Air Purifier Elite u uredu i evo što mislimo
Zrak koji dišemo često uzimamo zdravo za gotovo, no njegova kvaliteta ima značajan utjecaj na naše zdravlje.
Jedna vrsta štednje je hit među studentima: 'Studenti nisu bespomoćni kad su u pitanju financije'