Kolumna

Fred kao bombaš samoubojica

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Fred kao bombaš samoubojica
11.05.2012.
u 12:00
Matić udara po tabuima koje su njegovi prethodnici ignorirali. 
I pritom kupovali braniteljske glasove mirovinama, stanovima, autima...
Pogledaj originalni članak

Kada se zimus uhvatio lopate u namjeri da očisti snijegom odsječene puteve žumberačkog gorja tamo gdje mehanizacija to ne može, Predrag Matić kao da je ucrtao i trasu vlastita djelovanja u Ministarstvu branitelja na čijem je čelu. U iduća četiri mjeseca, kako se ispostavilo, krči puteve koje njegovi prethodnici ne bi ni preletjeli. Jer, i 20 godina kasnije, branitelji su sklizak i osjetljiv teren, poput minskih polja što su u devedesetima bili njihova svakidašnjica, u koja se Fred, kako ga nazivaju suborci i prijatelji, i danas često zalijeće, poput bombaša samoubojice.

Da će biti upravo tako, dalo se naslutiti još u vrijeme dok je, kao savjetnik Predsjednika, najavio objavu Registra branitelja, a od inicijative - usprkos optužbama da time otvara sezonu lova na vještice - do danas nije odstupio ni pedlja. Štoviše, otišao je i korak dalje, pa najavio da će lažnim vojnim invalidima oduzeti mirovinu pa i imovinu. Ne odustaje ni od svoje inicijative da, za razliku od prijašnjih ministara koji su odličja dijelili šakom i kapom, odlikuje “najbolje među nama”, pa je i tu natrčao na zid. Oko mrtvih junaka čak mu ni njegovi kritičari nemaju petlje kontrirati, no koplja se lome oko živih, pa se ministar sada susreće s ego tripovima koji mu ne dopuštaju da od njih za života ima boljih. Kada više nisu znali kako da mu stopiraju odličje Reda Blage Zadre, kojeg iznimno poštuje, pitali su ga kako će ga dodijeliti - Blagi Zadri.

U međuvremenu, otvorio je nove frontove: osmislio je sedam poticajnih mjera za zapošljavanje, pa obilazi velike tvrtke i pregovara o modelu kojim bi da svoje suborce, jednog po jednog, sklonio s burze. A takvih je, zahvaljujući nebrizi svojih prethodnika, zatekao 30.000. Ocijenio je i da Zakon o pravima hrvatskim braniteljima, unatoč svojim kvalitetnim poglavljima, ima i silnih manjkavosti na kojima njegovi timovi upravo rade, vodeći računa kako o braniteljima, tako i o stradalnicima rata. Posebice o djeci poginulih branitelja pa se ovih dana uhvatio i u koštac s isplatom njihovih školarina.

Onima koji mu zamjeraju da branitelje getoizira, koji mu u lice bacaju “privilegirane” branitelje, Matić uporno ponavlja da tek njih 65.000 ostvaruje materijalna prava, te da ostalih četiri stotine tisuća, pa i više, dijeli sudbinu ostatka hrvatskog društva. Pritom ne zaboravlja da je u njega utkana upravo njihova žrtva, stoga za one manje sretne i spretne, ministar nastoji otvoriti veteranske bolnice, pa upravo radi na jednom južnom lokalitetu. Onima koji branitelje i danas percipiraju kao problematične, tempirane hodajuće bombe, poput mantre ponavlja da će svoj mandat, ne bude li takvu sliku uspio barem djelomično promijeniti, smatrati neuspješnim. I zato udara po tabuima, otvarajući tematiku koju su njegovi prethodnici anatemizirali ili, pak, što je češći slučaj, ignorirali. I pritom kupovali njihove glasove unosnim mirovinama, stanovima, automobilima na povlasticu... kako bi radije odlazili na birališta, umjesto na posao. Matićeva bivša šefica Jadranka Kosor dobro zna zašto mu, premda su se toga dana susreli u Saboru, nije čestitala na imenovanju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

OB
-obrisani-
12:05 11.05.2012.

Danas u VL-u ništa o obljetnici na Bleiburgu? Silenzio stampa? Prognoza za Bleibur za subotu, 12 svibnja: Jutarnja temp. Tmin 16 stC, Tmax 28 stC U jutro sunčano, po podne pljuskovi, na večer jaki pljuskovi. Nemojte zaboraviti kabanice! Sretan put!

DU
Deleted user
12:52 11.05.2012.

Ne bih se složio s glorificiranjem lika i djela aktualnog ministra branitelja jer ništa još konkretno nije napravljeno, a tek poslije konkretne i opipljive realizacije slijede laude, zar ne? A što se tiče toga da je bivša vlast kupovala branitelje preko automobila na povlastice - ajmo biti realni i konstatirati da su činjenice svete, a komentari slobodni. I da je do uvoza automobila na braniteljske povlastice došlo iz revolta branitelja jer su pripadnici Műnchen ili Frankfurt (Đapić) bojne mogli preko boravka u inozemstvu tijekom rata uvesti auto pod privilegiranim uvjetima, a da onaj tko je za to vrijeme bio u blatu i kamenjaru gladeći kundak - e taj je trebao platiti sva davanja državi. Pa da se ispravi ta i takva nepravda, okamenjena u tadašnjem zakonu, dali su i braniteljima prigodu da se barem što se auta tiče izjednače s pobjeguljama koji bi sišli i do austr./njem. granice da su HR ustrebali. I preko tih davanja je opet RH pobrala oho-ho preostalih davanja jer te povlastice nisu bili potpuno oslobađanje od uvoznih i ostalih pristojbi...

OB
-obrisani-
11:43 12.05.2012.

Silenzio stampa.U VL-u i drugim medijima ni danas ništa o godišnjici Bleiburga. Crvena zmija vješto krije noge .