Glas Koncila: Peti saziv Hrvatskoga sabora ne može dobiti prolaznu ocjenu

Foto: import
Glas Koncila: Peti saziv Hrvatskoga sabora ne može dobiti prolaznu ocjenu
11.10.2007.
u 14:34
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Po ocjeni najnovijeg broja Katoličkog tjednika "Glas Koncila" peti saziv Hrvatskoga sabora ne može dobiti prolaznu ocjenu.

U komentaru "Propusti Hrvatskoga sabora" u povodu ovotjednog završetka rada Hrvatskoga sabora, glavni urednik Ivan Miklenić piše kako je peti saziv Hrvatskoga sabora, kao i svi prethodni, trpio od manjka unutarnje slobode, hrabrosti i vjernosti savjesti i istodobno je tolerirao višak stranačke poslušnosti i moralno-političke podobnosti.

"Takvo, upravo ponižavajuće stanje, posljedica je postavaka u izbornom zakonodavstvu koje sve zastupnike, osim neovisnih, u samom startu degradira na poslušnike, puke izvršitelje, mašineriju za glasovanje", smatra Miklenić.

Po njegovoj ocjeni, peti saziv Hrvatskoga sabora propustio je priliku da to promijeni i da na taj način rehabilitira ne samo sada ugroženo dostojanstvo zastupnika, nego i dostojanstvo Hrvatskoga sabora, zatim je propustio spriječiti da se odgovornost za politički stav izražen u glasovanju polaže stranačkoj vrhuški, umjesto onima koji biraju zastupnike.

"Taj propust, koji ne ide kao teški grijeh na dušu samo zastupnicima nego i svim političkim strankama, zapravo je kočenje razvitka demokracije u hrvatskom društvu i sprječavanje stvaranja onih bitnih preduvjeta za stasanje Hrvatske kao zrele demokratske, pravne i prosperitetne države", navodi se u komentaru.

Kada je riječ o propustima, gledajući s vjerničke perspektive, odnosno iz perspektive općega dobra, kako napominje, osobito je potrebno istaknuti da nije imao snage ni volje makar modificirati Blaževićev zakon o pobačaju, koji je na snazi sve vrijeme postojanja samostalne Hrvatske, zatim, kako dodaje, nije imao snage zaštititi nedjelju od nepotrebnoga rada, premda su, osim interesa profita, svi drugi, pa i oni najelementarniji interesi, na strani slobodne i neradne nedjelje, i premda je imao priliku, i čak je pokušao nešto učiniti, nije dovoljno učinio za zaštitu hrvatskih žrtava, kako onih iz poraća, tako i onih iz doba velikosrpske agresije.

Zaključno, smatra kako ipak sva odgovornost za to nije na zastupnicima, nego i na sustavu, političkim strankama i njihovu neprepoznavanju i zanemarivanju stvarnih legitimnih hrvatskih nacionalnih interesa.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr