KRIZA Američki automobilski divovi traže financijsku pomoć vlade

GM i Ford u gubicima milijarde dolara

09.11.2008.
u 18:49
Pogledaj originalni članak

General Motors, najveći proizvođač automobila u SAD-u, objavio je gubitak od 2,5 milijardi dolara u trećem tromjesečju te upozorio da će u 2009. ostati i bez gotovine ako u krizi koja je zahvatila američku autoindustriju i tržište kredita ne primi vladinu pomoć.

U vrijeme kad i Ford Motor Co., drugi po veličini proizvođač automobila u SAD-u, objavljuje da je u trećem tromjesečju poslovao s operativnim gubitkom od otprilike tri milijarde dolara te otpušta još oko 2260 radnika u Sjevernoj Americi, iz GM-a dolaze vijesti da su prekinuti pregovori i o kupnji Chryslera. GM navodi da odustaje od planirane strateške akvizicije.

Samo u listopadu GM je imao 50-postotni pad prodaje, a prodaja Fordovih vozila pala je 30 posto. S druge strane, ističu u GM-u, potreba za gotovim novcem povećala se na 6,9 milijardi u četvrtom tromjesečju. Stoga i nije čudno da čelnici automobilske industrije ovih dana u Washingtonu lobiraju za pomoć američke vlade od čak 50 milijardi dolara.

I njemački proizvođači luksuznih vozila BMW i Mercedes-Benz Cars of Daimler također su imali velik pad prodaje u listopadu – BMW od 8,3 posto, a Mercedes od 18,1 posto – a ni francuski Renault i PSA nisu pošteđeni gubitaka.

Brojni analitičari tvrde da je politika vrtoglavog širenja utjecala na to da i japanske automobilske kuće budu izloženije krizi u industriji koju je donijela globalna financijska kriza. Nissan je, primjerice, u tvornici u Barceloni najavio otpuštanje 1680 radnika.

Pogledajte na vecernji.hr