Gradovi pronašli rupu u zakonu pa trgovine mogu raditi nedjeljom

03.06.2009.
u 20:38
Pogledaj originalni članak

Zabrani rada nedjeljom, koju će od konca ovoga tjedna ‘ublažiti’ dopušteno sezonsko radno vrijeme trgovina do 14 sati, neki će gradovi, sve je izglednije, doskočiti organizacijom sajmova. Kad već Vlada nije promptno reagirala i ukinula zakon koji trgovcima ograničava pravo na rad nedjeljom, gradovi poput Marije Bistrice u njemu su, naime, našli rupu koja nedjeljom dopušta prigodne prodaje i sajmove.

Našli rupu u zakonu
– Gradovi i općine, koji žele da njihove trgovine neograničeno rade nedjeljom, svake nedjelje do kraja turističke sezone mogu proglasiti održavanje sajmova. Sve je regularno, osim ako državni inspektorat ne odluči drukčije – kaže Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore, koji ‘polovično’ radno vrijeme nedjeljom ocjenjuje samo novom konfuzijom za kupce, pogotovu za turiste koji s obilaskom trgovina počinju u večernjim satima zbog vrućina i ostalih dnevnih aktivnosti, te daljnjim ugrožavanjem egzistencije obrtnika-trgovaca.

Kriza i neradna nedjelja, tvrdi, već su učinili dovoljno štete malim trgovcima. Samo u prva četiri mjeseca zatvorili su 1152 trgovine i 2874 radna mjesta, a uskoro će im se pridružiti još 7135 njih u blokadi. Marija Bistrica, gdje brojne bistričke obitelji žive upravo od prodaje nedjeljom (godišnje bude do milijun hodočasnika), pobrinula se tako da se trgovcima neograničeno radno vrijeme nedjeljom vrati u sklopu izložbe “800 bistričkih godina”.

– Turistička ponuda nije samo more i sunce nego i trgovina – kaže Igor Vojinović, predsjednik Udruženja obrtnika Poreč, čiji će grad, nada se, nakon što se poslože kockice nakon izbora, već za 10-ak dana proglasiti sajam u staroj gradskoj jezgri, čime će se dopustiti neograničeno radno vrijeme trgovaca nedjeljom. Dosad je to bilo moguće samo u sklopu autokampova, hotela...

Izgubljeni milijuni
Dosadašnjim neradnim nedjeljama, samo od sto tisuća turista – koliko ih je u predsezonskim mjesecima boravilo na jadranskoj obali – trgovci su dnevno gubili po milijun eura.

Neslužbeno doznajemo kako Vlada već ozbiljno razmišlja o izmjenama spornih odredaba Zakona o trgovini, no Tomislav Mazal, glasnogovornik ministra gospodarstva, kaže tek kako će za tjedan dana biti predstavljena analiza učinaka neradne nedjelje, nakon čega će se donijeti daljnje odluke.

Pogledajte na vecernji.hr