Kolumna

Hebrang nije vidio zastave – pa što!

Foto: Arhiva VL
Hebrang nije vidio zastave – pa što!
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
26.02.2010.
u 18:47
Uz afere sa savjetnicima, špijunima, krize, nezaposlenost, Hebrang sanja državna obilježja
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednika HDZ-a Andriju Hebranga muče, čini se, strašne noćne more. Kaže da je zbog monotona govora novoga nam predsjednika Ive Josipovića zadrijemao na njegovoj inauguraciji. A kad se probudio – dodaje – na pozornici, jednako kao ni prije nego što ga je svladao san, nije bilo predsjedničke zastave. Umjesto na bini, zastava je bila postavljena sa strane!

Od inauguracije do danas već se svašta dogodilo. Predsjednik Josipović preživio je val kritika zbog izbora savjetničkog tima, pomalo se dograbio s premijerkom jer je od najjačih kapitalista posložio svoje gospodarsko vijeće, a kroz Pantovčak je protutnjala i (para)obavještajna afera nakon koje je Josipović naredio tajnim službama da otkriju koji su to ražalovani špijuni u vrijeme predizborne kampanje slagali njegov dosje i po njemu mu lijepili ljubavnice, blatili roditelje, izmišljali kumove i druge gadosti.

U međuvremenu nije bilo “živahno” samo na Pantovčaku. Malo niže, na Markovu trgu otvorila se tema nelikvidnosti. Samo je država generirala 10 milijardi kuna duga, broj nezaposlenih prešao je 300.000, a više nema branše u kojoj nisu ugrožena radna mjesta. Jedino što je Vlada u posljednje vrijeme najavila stambeni su krediti s velikim počekom koji bi navodno trebali malo utješiti građevinare.No ništa od nabrojenog nije inspiriralo visokog dužnosnika stranke na vlasti. Hebrang i dalje govori o tome kako je spavao na Josipovićevoj inauguraciji i kako se probudio, a na pozornici nije bilo predsjedničke zastave. I ne samo to! Na pozivnicama za inauguraciju također nije bilo predsjedničkih obilježja.

Hebrang je jednostavno zgrožen jer je bio pozvan na svečanost na Markovu trgu tako da mu je u ruke dospjela obična kuverta, bez otisnuta državnog grba.Kaže da tako reagira jer smatra da nije dovoljno poštovana institucija predsjednika, a onda ni državna obilježja. Pa dobro! Ali, ruku na srce, koga je zapravo briga gdje je bila zastava?! Kome je važno što Hebrang nije gledao frontalno na zastavu koja bi bila postavljena na pozornici, nego je morao iskositi pogled da bi je vidio sa strane?! Uostalom što, i kome, dokazuje to što je zastava bila nekoliko metara ovdje ili ondje!?

Nije li važno to da je u poštenim izborima izabran novi predsjednik države i da je taj čovjek najnormalnije položio prisegu? Važno je i što su na taj događaj pozvani svi za koje priliči zvati. I to je to! Pa valjda nas sada zanima što će taj predsjednik raditi na Pantovčaku i kako će nas zastupati. Lijepo je što se Hebrang brine za poštovanje državnih simbola i institucije predsjednika države. No, kad je već tako brižan i osjetljiv na detalje, zbilja je čudno što mu nije zasmetalo da se na inauguraciji nije pojavio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Kardinal je, umjesto na Markovu trgu, u to vrijeme bio u posjetu Hrvatima u Sjevernoj Americi. Doduše, Josipović se izjasnio kao agnostik, pa kao takav nije ovčica u Bozanićevu stadu. Ali je izabran za predsjednika, a to je državna institucija, zar ne?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

Avatar gilera
gilera
14:43 27.02.2010.

pa nije josipović tuđman da se kiti lentam ili neznam čime sve,šta je trebao obući bijelu uniformu kao on..

JA
jarac
21:18 26.02.2010.

Drugarice ivanka. naravno da je Hebrang u pravu, i naravno da je drug josipović prekršio zakon kada je dao prisegu bez lente,ali tebi lenta ne znači ništa pa to i ne spominješ, bitno je da si se dotakla Kardinala, Zašto se vi 70 % novinara koji ne osjećate hrvatsku državu kao svoju ne pišete o onoj koju volite,ili koju ste izgubili.

HU
husli
22:05 26.02.2010.

Kakvih tu sve gluposti možeš pročitati.