Kolumna

Hoće li Milanović drugi put udariti Kosoricu

Foto: 'Zeljko Hladika/PIXSELL'
Hoće li Milanović drugi put udariti Kosoricu
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Tihomir Dujmović
21.01.2012.
u 12:00
Milanović (“To je bilo zadnji put!”) i V. Pusić (“Ne uđemo li u Uniju nećete dobiti mirovine!”) demonstrirali su mentalitet ucjene i bahatosti
Pogledaj originalni članak

To je bilo zadnji put! Procijedio je prijeteće, posve izvan kontrole, u nesvakidašnjem skandalu premijer Milanović čelnici oporbe usred Sabora samo zato što je postavila pitanje o istrazi koja se vodi protiv zastupnika SDP-a Moharića zbog malverzacija. “To je bilo zadnji put!” Što je to: prijetnja, presuda, ucjena? Hoće li je drugi put udariti postavi li netko slično pitanje? Hoće li joj puknuti guma na autocesti? Ili će je netko dočekati u haustoru s letvom u ruci? Naime, tako autoritarno izgovorena rečenica koja je skandalozna par exellance kao da sugerira izvaninstitucionalnu prijetnju, jer što može Milanović “legalno” napraviti Kosorici ako idući put HDZ postavi nova neugodna pitanja? Zabraniti ih ne može po poslovniku! Hoće li je doista drugi put udariti? Kad se sjetimo kakve su sve provokacije i uvrede esdepeovci sipali prema Kosoričinoj Vladi, kad bi se prolistali zapisnici starih aktualnih satova da se vidi kakvih je sve drskosti prije bilo, vidjeli bismo da Milanović tom prijetnjom ne čuva dignitet Sabora, jer ako se dignitet čuva nježnim pitanjima on je odavno izgubljen držanjem upravo SDP-a! Pa ipak, nikad se nitko nije unio u lice Milanoviću i rekao mu: Ovo je bilo zadnji put! Zato jer bismo u tom slučaju govorili o političkoj delinkvenciji, a ne o čuvanju digniteta institucije. Gori od samog ispada je jedino medijski tretman incidenta. Zamislite da se Tuđman unio u lice Račanu nakon što je ovaj postavio neko zastupničko pitanje i rekao mu: Ovo je bilo zadnji put! Ili da je to Šeks napravio Milanoviću! Mediji bi vrištali! Zamislite Šprajcov Dnevnik taj dan! Zamislite lijeve komentare! Žarka Puhovskog bi valjda helikopterom vozili od jedne do druge televizije da naciji što brže objasni što se dogodilo! Ali kad šef lijeve koalicije istrese prijetnju u lice čelnici desne oporbe mediji kao po komandi to minimaliziraju! No, arogancija ne krasi samo čelnog čovjeka Vlade. Poručiti kao što je poručila Vesna Pusić umirovljenicima: “Ako ne uđemo u Uniju nećete dobiti mirovine”, isti je mentalni sklop ucjene i bahatosti. Nisu Hrvati baš takvi idioti da ih tako treba plašiti! Da predsjednik države i predsjednik Vlade naciji objašnjavaju referendum to je razumljivo, ali tko je pomislio da je nužno da Čačić čita onaj pučkoškolski tekst o potrebi da se zaokruži “da”? I to pet puta dnevno na TV-u!

Gore od svega toga je jedino političko samoubojstvo Šeksa i Kajina. U krizi, u ekonomskoj muci, bard hrvatske parlamentarne desnice odlučio je za dvije tisuće kuna mirovine prekoračiti pojam političkog morala, a Kajin koji je s najviših moralnih balkona pljuckao baš po svakoj Vladi, za dvije tisuće kuna mirovine odlučio je zapaliti sve moralne prodike koje je do sada držao naciji. Ništa u tome nema protuzakonitog, ali u jeku krize, kad se apelira na solidarnost, na to da oni koji imaju više pomognu drugima, kad se zbog toga i ukidaju povlaštene mirovine, nitko drugi negoli političari, i to koji (!), pokazuju da vode računa samo o sebi. Kosorica je u prvom komentaru na Šeksov potez rekla da je to osobna stvar pojedinca, ali to ne stoji. Šeks nije običan pojedinac, on je potpredsjednik stranke i to je potez i potpredsjednika HDZ-a. Predsjednica HDZ-a morala bi reći slaže li se s tim potezom i članstvo mora znati što ona točno misli o tome! Koristi li taj potez potpredsjednika stranke stranci? Jer, sad esdepeovci likuju! Irelevantno je hoće li afera štetiti moralnom liku jednog pojedinca, ali nije irelevantno hoće li štetiti stranci. Tko moralno postupa: Šeks ili svi koji nisu zgrabili povlasticu? Ne mogu u tome i jedni i drugi biti moralni!

Idući tjedan HDZ će izaći s datumom izbora, ali se očekuje da će Šeks pripremiti i neke prijedloge promjene statuta. Zbog toga će ubuduće dolaziti do sukoba, jer primjerice dr. Prgomet u svojim “načelima demokratizacije HDZ-a” uz niz zahtjeva traži i ukidanje kooptiranja u predsjedništvo stranke što je doista relikt Hruščovljeve ere! Prati li se medijski tretman dosadašnjih kandidata razvidno je najveća pozornost pridana kandidaturi dr. Kujundžića čiji je prvi nastup pred punom dvoranom hotela “Westin” pratio dugi gromki pljesak. Inače, s terena stižu informacije da je početni dobar rejting Milinovića uvjetovan činjenicom da se prvi kandidirao, te je početna podrška Milinoviću na terenu zapravo više govorila o količini nezadovoljstva Kosoričinim vodstvom stranke, a ne o snazi samog Milinovića. Sada se simpatije masovno okreću dr. Kujundžiću koji je već krenuo na turneju, a s terena stižu glasine da vrlo stabilnu potporu uživa i Karamarko. Što li će Šeks smisliti da ostvari pobjedu Kosorice?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 71

SM
Strina Mara
12:18 21.01.2012.

\"Žarka Puhovskog bi valjda helikopterom vozili od jedne do druge televizije da naciji što brže objasni što se dogodilo!\" HAHAHA Ni naš dragi Pravednik se ne odriče povlaštene mirovine. Ne reče dosljednosti \"nove pravednosti\" : Želim da se i na mene odnose isti zakoni kao za sve građane.

TO
Toni12345
12:28 21.01.2012.

21.01.2012. u 12:17h durica je napisao/la: Tako to izgleda kad se novinar izbori za svoju autonomnost! A što se tiče Milanovića, očito je da je stil razgovora sa ženskim članovima obitelji prenio i na posao. Kad se u izbornoj kampanji čuo glas da je i on obiteljski nasilnik, svi su mediji od reda skočili da se radi o prljavoj kampanji. Kad se isti takav glas čuo o jednom kandidatu iz HSP-a, čerečili su ag dok nije skinut s izborne liste. ----------- A te glasine o navodnom obiteljskom nasliništvu Milanovića si čuo od Sumrakice, koja je sama rekla da je to navodno čula. Hrvati su na izborima pokazali, da više vjeruju Milanoviću nego podmukloj Kosorčinoj prijateljici.

DU
durica
12:17 21.01.2012.

Tako to izgleda kad se novinar izbori za svoju autonomnost! A što se tiče Milanovića, očito je da je stil razgovora sa ženskim članovima obitelji prenio i na posao. Kad se u izbornoj kampanji čuo glas da je i on obiteljski nasilnik, svi su mediji od reda skočili da se radi o prljavoj kampanji. Kad se isti takav glas čuo o jednom kandidatu iz HSP-a, čerečili su ag dok nije skinut s izborne liste.