UDRUGA SINDIKATA

HUS: Smisla ima zamrznuti samo iznadprosječne plaće

13.11.2008.
u 12:54
Pogledaj originalni članak

Smisla ima zamrznuti samo iznadprosječne plaće, a treba prvo smanjiti i dužnosničke i menadžerske plaće pa ih onda zamrznuti, stav je Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) prema kriznim mjerama koje je izložio premijer. Matijašević je danas na konferenciji za novinare dodao i da u sklopu štednje treba smanjiti udio prehrane u potrošačkoj košarici i to sniženjem cijene hrane, kontrolom uvoza hrane sumnjive kvalitete i poticajne proizvodnje, no službeni stav pojedinih sindikalnih središnjica trebao bi se iskristalizirati sutra.

HUS traži i obustavu privatizacije brodogradilišta "do boljih vremena", a ako se privatizacija ipak ne obustavi, od Sabora RH traže da odlučno odbiju način privatizacije kakav predlažu "europski administrativci".

Inicijativa o Zakonu o osobnom bankrotu
Predstavili su i inicijativu za donošenje Zakona o osobnom bankrotu, po uzoru na druge države (SAD, Kanadu, Njemačku, Austriju, odnedavno i Sloveniju), kojim bi se riješila situacija u kojoj dužnik više nije u stanju podmirivati svoje tekuće obveze. Postupak proglašenja bankrota inicirao bi dužnik ili netko od vjerovnika, provodi se tako da se imenuje stečajni skrbnik koji bi u razdoblju od nekoliko godina doveo dužnikove financije u red. Kontrolu postupka vodio bi Općinski sud, a prednosti su višestruke, počevši od toga što bi to bio jedan postupak za sve dugove pa bi se rasteretilo sudstvo te smanjili troškovi i dužnika i poreznih obveznika.

Pogledajte na vecernji.hr