OBEĆANJA

Ove mjere populacijske politike nude Narodna koalicija, HDZ i Most

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
dijete
Foto: VL
populacijska politika
Foto: VL
populacijska politika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
akrap
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
šterc
23.08.2016.
u 17:05
Narodnoj koaliciji demografski problemi u izbornom programu nisu prioritet, HDZ obećava najviše mladim obiteljima, a i Most predlaže neke konkretne mjere
Pogledaj originalni članak

Bez stabilne populacijske politike, ma što stranke obećavale u kampanji, neće sutra biti ništa od povećanja mirovina, zadržavanja “besplatnog” zdravstva i školstva niti će se razbuktati gospodarski rast u zemlji koja se ubraja među 15 najstarijih nacija na svijetu. Stoga je važno znati namjeravaju li stranke koje pretendiraju na vlast provoditi populacijsku politiku i kakvu. Kako je svojedobno rekla makroekonomistica Marijana Ivanov, nema gospodarskog razvitka bez ljudskog potencijala, koji je najvažniji. Nije slučajno da razvijene zemlje poput Francuske i Švedske, koje već stoljeće vode eksplicitnu i implicitnu pronatalitetnu politiku, te Britanije, Belgije, Nizozemske, imaju i najbolje stope nataliteta.

Krediti i radno vrijeme

Iz programa Narodne koalicije ne vidi se da SDP pripada obitelji socijaldemokratskih stranka zemalja na koje se Zoran Milanović voli pozivati kada je riječ o obiteljskoj politici, kako se ona, primjerice, naziva u Švedskoj. Za SDP rješavanje demografskih problema sudeći po programu ne spada u prioritete jer u poglavlju socijalna politika tek obećavaju nastavak pronatalitetnih mjera i delimitiranje naknade na roditeljskom dopustu za još dva mjeseca.

Foto: VL

No, od SDP-a još očekujemo odgovore koje mjere populacijske politike namjeravaju provoditi, namjeravaju li mijenjati zakone kako bi se roditeljima s malom djecom olakšalo usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života te kako bi riješili problem iseljavanja mladih. HDZ-u demografski razvitak nakon gospodarskog čini osnovu izbornog programa, no tek treba vidjeti koliko su im namjere ozbiljne. Tvrde da će demografsku revitalizaciju postaviti u temelj gospodarskog, regionalnog, ruralnog razvitka zemlje. Obećavaju od svih stranaka najviše, poput pune plaće svih 12 mjeseci roditeljskog dopusta, naknadu za rođenje djeteta od 7500 kuna, subvencioniranje kamata na stambene i kredite za gradnju kuća za mlade obitelji, produljenje radnog vremena vrtića i boravaka. Ističu da će postići usklađenost rada i obiteljskog života, no ne navode kako i hoće li intervenirati u Zakon o radu, omogućiti fleksibilno i skraćeno radno vrijeme roditeljima male djece koji to žele, a što je standard u razvijenim zemljama.

Ni Most ne misli više da će se demografski problemi riješiti sami od sebe pa, među ostalim, predlaže za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta povećanje naknade na 4257 kn, skraćeno i fleksibilno radno vrijeme za majke koje to žele uz istu plaću do treće djetetove godine te sniženu i fiksnu kamatnu stopu mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine ili pri (do)gradnji kuće.

Demograf prof. dr. Anđelko Akrap kaže da nijedna stranka nema u programu plan i smjernice gospodarskog razvoja kojima će zaustaviti pražnjenje velikih prostora u Hrvatskoj, koje sada zahvaća i manje i srednje gradove. Usto ističe da država treba intervenirati i zbog sve istaknutijeg problema, rada na određeno, koji poduzetnicima daje golemu slobodu, a mlade u fertilnoj dobi dovodi u nesigurnu egzistenciju. Demografska politika mora biti sastavni dio gospodarske politike jer ćemo inače, kaže, imati katastrofalne učinke na održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Strateška odluka

Demograf dr. Stjepan Šterc ističe da ni paket mjera za revitalizaciju zemlje neće pomoći ako stranke na vlasti ne budu spremne demografsku problematiku staviti u temelj gospodarskog razvitka Hrvatske i postaviti je kao sustav prema kojem će se donositi pojedini zakoni te koncepcija gospodarskog razvitka. Razvijene zemlje koje planiraju svoju reprodukciju ili radnu snagu, kaže, imaju dugogodišnji stabilan sustav financijskih, socijalnih i zakonodavnih mjera za potporu mladim obiteljima.

>> Demografski slom Hrvatske: Prvašića čak 1375 manje nego lani

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

BE
beitsche
18:14 23.08.2016.

Milanovic je dokazano nesposoban. .pametnom dosta

BB
branko.baricic
17:51 23.08.2016.

ha ha jos dajte humora.ma kako vas nije sram? bando lopovska!

GU
gulogulotasmania
17:41 23.08.2016.

Trebali bi i klinci iz srednje škole imat besplatan topli gablec u školi, a ne da troše lovu roditelja na pekarske splačine ili malo bolje kebapa ili hambije koji su skupi.