NEKOLIKO KANDIDATA

Milanović odlazi, SDP odmah raspisuje izbore za šefa

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
milanović
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
milanović
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
tonino picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
rajko ostojić
13.09.2016.
u 12:00
Stranka se želi što prije konsolidirati, izabrati novo vodstvo i pripremiti za lokalne izbore da ne bi doživjela novi težak poraz.
Pogledaj originalni članak

Zorana Milanovića članstvo SDP-a čak je četiri puta biralo za svog predsjednika. Više neće! Nakon devet godina vladanja zbog izbornog debakla šef SDP-a jučer je napravio ono jedino što je i mogao – sazvao je konferenciju za novinare i obznanio da više nema namjeru voditi SDP.

– Ne planiram se više kandidirati za predsjednika SDP-a. Izbori moraju biti u roku od 150 dana, a ja u izbornoj kampanji ne namjeravam sudjelovati ni na koji način. Očekujem da tijela stranke što prije donesu termin izbora da bi se stranka mogla pripremiti za lokalne izbore – poručio je Milanović iz središnjice.

Priprema za lokalne

A kako neslužbeno doznajemo, Glavni odbor SDP-a nove će unutarstranačke izbore raspisati vjerojatno ovog mjeseca. Svi s kojima smo u SDP-u razgovarali slažu se da potrebe za čekanjem nema i da se stranka mora što prije konsolidirati, izabrati novo vodstvo i pripremiti za lokalne izbore da ne bi doživjela još jedan težak poraz, a ne se mjesecima baviti sama sobom.

Ipak, odabir novog šefa neće biti nimalo lagan zadatak. I zapravo je pitanje kako će ta “bitka” u Partiji završiti. Sam Milanović jučer nije želio otkriti koga vidi za svog nasljednika. Kazao je tek da to mora biti jak i energičan lider, dok je na pitanje vidi li sebe kao saborskog zastupnika kazao da mora razmisliti čime će se baviti, ali i dodao da se sigurno neće dosađivati.

Dotakao se i samih rezultata

– Odaziv je bio nikad manji, ali za to nisu krivi građani nego očito mi. To je na kraju pretegnulo u korist HDZ-a. Zahvaljujem svima koji su nam dali podršku, drugima ne zamjeram. Očito je neki dublji poremećaj prisutan u hrvatskoj politici, ali i životu – kazao je.

Odbacio je i mogućnost da SDP bude taj koji će s Mostom pokušati sastaviti Vladu, ali i opciju velike koalicije svjestan da su oba scenarija jednako nerealna. A odbio je i čestitati Andreju Plenkoviću na pobjedi dok god mu se on i njegovi suradnici ne ispričaju za sve klevete.

– Naročito za one da smo štitili egzekutore bivše Udbe. To je opasno, naročito kad dolazi od onog tko je bio štićenik u komunističkom režimu i rođen je u njemu sa srebrnom žličicom – kazao je Milanović.

Nema sumnje da odlaskom Zorana Milanovića s čela SDP-a nastupa doista nova era za tu stranku, ali i nova era u političkom životu Hrvatske. Svjesni su toga jako dobro i u stranci u kojoj baš svi govore da moraju “mudro” izabrati novog lidera jer bi im se u protivnom moglo dogoditi da dugo ostanu u oporbi. Ekipa koja je na prošlim unutarstranačkim izborima podržavala Zlatka Komadinu ne miruje. Već danima sastanči, a nastavit će i idućih dana s ciljem da se pokušaju dogovoriti oko jednog kandidata kojeg bi podržali i za kojeg bi lobirali među šefovima gradskih i županijskih organizacija.

Traže se krivci

Za sada se čini da najviše šanse da ga podrže ima Tonino Picula, SDP-ov europarlamentarac, zbog čega se već vuče i paralela s Andrejem Plenkovićem. Međutim, pitanje je može li se HDZ-ov recept primijeniti i na SDP. U toj “struji” drže da je Picula vrlo ozbiljan kandidat, ali ističu da ne treba podcijeniti ni Zlatka Komadinu, koji je na zadnjim unutarstranačkim izborima dobio 40 posto glasova članstva, kao i Zvonimira Mršića te Rajka Ostojića, koji navodno također ima ambiciju postati vodeći čovjek SDP-a.

Drugi kandidat koji se spominje je član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. Definitivno ima najbolji rezultat na izborima, ima potencijala da dobije potporu dijela Predsjedništva, ali i hipoteku Milanovićeva bliskog suradnika. Zbog čega nije isključeno da će ekipa bliska Milanoviću možda tražiti i neko drugo ime s kojim bi pokušala zavladati strankom.

A osim što se u SDP-u traži novi šef, traže se i glavni krivci za poraz. Osim Milanovića, članstvo smatra da kažnjeni moraju biti i neki drugi ljudi iz njegova najužeg kruga koji su u kampanji odigrali ključne uloge.

– Doživjeli smo debakl, potop. Osim Milanovića krivnju snose i potpredsjednici stranke Ranko Ostojić, Milanka Opačić, ali i Igor Dragovan, glavni tajnik stranke koji je bio zadužen za provođenje kampanje – kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac. 

>> Ranko Ostojić: Objavljujem da ću se kandidirati za predsjednika SDP-a

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.