TAJANSTVENI OBJEKT Ogorčeni žitelji pitoresknog Lovića Prekriškog prozivaju HT

Izgradili toranj u Parku prirode Žumberak

03.06.2009.
u 17:55
Pogledaj originalni članak

OZALJ – Još je jedan odašiljač ovih dana uzbunio javnost. Ovoga puta, nakon Rečice, bune se mještani Lovića Prekriškog u ozaljskom kraju. Pa, iako i ovaj repetitor, koji postavlja T-Mobile, ima sve potrebne dozvole, u Loviću Prekriškom sve glasnije negoduju. Jedan od razloga je i to što na samo nekoliko desetaka metara sada strše čak dva odašiljača.

Niknula dva odašiljača
– Osjećamo se prevarenima. Prije tri godine rečeno je da će prvi odašiljač biti maknut dalje od crkve, a danas ih na samo nekoliko metara jednog od drugog imamo dva. Ne samo što su oba ruglo, osobito ovaj uz crkvu, smatramo da su štetni po zdravlje ljudi – kazao je Mirko Gojmerac, mještanin Lovića Prekriškog. Prema njegovim riječima, mjestom se proširila priča i kako će T-Mobile u zamjenu za postavljanje odašiljača pomoći gradnju mjesne mrtvačnice. To se do jučer nije dogodilo.

– Osim uništenog okoliša, mi od odašiljača nemamo ništa – upozorava M. Gojmerac.

U Loviću Prekriškom nikome nije jasno kako su se za postavljanje ovakvih objekata mogle dobiti dozvole kada je riječ o dijelu Parka prirode Žumberak i zaštićenom području. Uz to, prema riječima mještanina Josipa Žapčića, novi telekomunikacijski odašiljač navodno je stigao s područja Plješivice, gdje ga nisu željeli. Gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić ističe kako je upoznata s ovim problemom, ali do njih nije stigao nikakav konkretan ni službeni prigovor.

– Valja naglasiti da Grad Ozalj nije ovlašten izdavati građevinske dozvole, nismo investitori niti vlasnici zemljišta na kojem se odašiljači postavljaju – kazala je B. Vranić.

Od ravnatelja PP Žumberačko gorje Stjepana Gregorića doznajemo kako znaju za novi odašiljač:

PP Žumberak u nadzoru
– T-Mobile ima sve potrebne dozvole. Mi smo obavljali nadzor pri odabiru nove lokacije a sudjelovali smo i u nadgledanju njegove gradnje. Stari odašiljač je postavljen još prije nego što je oformljena naša ustanova i on je zatečeno stanje. No, bit će maknut čim novi bude u funkciji – kazao je ravnatelj PP S. Gregorić.

Pogledajte na vecernji.hr