Kolumna

Jadranka Kosor – na redu ostavka umjesto kulta i mita!

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
Jadranka Kosor – na redu ostavka umjesto kulta i mita!
06.12.2011.
u 10:00
Čemu čuđenje što predsjednica HDZ-a nije čestitala pobjednicima? Ali čemu čuđenje kad se ona držala kao pobjednica, ona je čestitala samoj sebi!
Pogledaj originalni članak

Tko je pobijedio na izborima? Po govoru što ga je pred ponoć izborne večeri održala Jadranka Kosor, reklo bi se – HDZ! Koja je to narcisoidnost koja iz teškoga gubitka crpi energiju! U svim normalnim zemljama nakon ovakva izbornoga poraza stranke njezin bi predsjednik podnio neopozivu ostavku. Ali mi nismo normalna zemlja, umjesto normalnosti u nas, u politici pogotovo, vladaju kultovi i mitovi.

Predsjednica HDZ-a očito se kao kult želi održati, pljeskalo joj se često i jako dugo, a na krilima toga pljeska ona je letjela, letjela, letjela...

I što god se više dizala uvis, poprimala je narav jastreba koji je spreman obrušiti se na svu perad i glodavce u stranci koji se miču u prostoru njezine nedodirljivosti. Čini se konačnim – ovakav HDZ kakav je s današnjim vodstvom ne može bez despota kojem se nitko ne smije usprotiviti, s kojim se nitko ne smije natjecati, kojemu stalno treba izražavati odanost kako bi se bilo u njegovoj milosti i kojemu obožavanja nikad nije dosta. Puno je čuđenja što predsjednica HDZ-a nije čestitala pobjednicima. Ali čemu čuđenje kad se ona držala kao pobjednica, ona je čestitala samoj sebi. Spomenuvši na kraju kako je osnovan “savjet predsjednice” koji će početi raditi već ovaj tjedan, i rekavši to tako kao da je osnovano kraljevsko vijeće, najavila je svoj dugotrajni ostanak na čelu stranke. Ako i budu unutarstranački izbori na kojima bi se i ona kandidirala, oni neće biti ni demokratski ni legitimni – jedino je ostavka poslije teškoga poraza na izborima mogla spasiti njezinu demokratsku i političku čast a stranci dati legitimitet u obnovi. A ta obnova je nužna poslije osam godina loše vladavine u kojoj je šest godina Jadranka Kosor bila najbliža suradnica Ive Sanadera i najustrajnija zaštitnica njegove samovolje, pa je prema tome i najveći krivac za debakl kod glasača. Da je podnijela ostavku i da vodstvo stranke što prije raspiše i organizira izbore za novo čelništvo, novi bi predsjednik kao i zastupnici u Hrvatskom saboru mogli biti oporba uvelike rasterećena bliske prošlosti HDZ-a koji su vodili Ivo Sanader i njegova nasljednica koju je sam odredio i nametnuo još dok je bio moćan kao Tito ili Pavelić.

Ali kao što je u posljednje dvije godine nastojala izbrisati Sanaderovu ulogu u njezinu postavljanju na čelo stranke i Vlade, Jadranka Kosor sada jednako tako iz svoga nepojmljivoga trijumfalizma želi izbrisati najteži poraz stranke u povijesti.

Ostane li ona i dalje na čelu stranke, HDZ će prihvatiti kult poražavajuće osobe koji želi oponašati kult pobjedničkoga Tuđmana. Koji apsurd!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

OB
-obrisani-
11:09 06.12.2011.

kaj god. ivkošić jer kaj i svi adezenjare. sjetite se samo nedavnog sramnog uratka pod naslovom \" zašto ću glasati za hdz!\" onda se izasrao pa sad liže i to mu štampaju u vl. diskasting! ivkošić je drkadžija i seronja na kvadrat i niš više. tipićna adezejara. nikaj bolji nisu ni dujma i despot.

PU
pumbica
11:23 06.12.2011.

Gospodine Ivkošić.Nije HDZ izgubio izbore.Nego su Hrvati izgubili dostojanstvo i domovinu.Jer Jadranka Kosor je i dalje dama.Koja se itekako borila protiv crveni kmera.Neka mi Kukurikači pokažu kolko drže do žena.U Sloveniji su izabrali srbina,a i kod nas isto je tako.Znači da je i Slovenija ugljčena u veliku srbiju...

CV
crna vrana
10:59 06.12.2011.

Kad nije opterećen, kad ne robuje vlastitim ogradama i kočnicama, Ivkošić se kao kolumnist predstavlja u najboljem svjetlu, piše kritičke osvrte koji imaju i glavu i rep, analitički i objektivno. Kapa dolje.