Tko bi rekao

Jastuk je jedan od najprljavijih predmeta u svakoj kući

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Jastuk je jedan od najprljavijih predmeta u svakoj kući
02.07.2011.
u 12:54
Slovenski znanstvenici upozoravaju da su perilice za suđe i rublje te aparati za kavu prepuni potencijalno opasnih mikroba
Pogledaj originalni članak

Površno čišćenje kuće nije ni približno dovoljno jer je čak 99 posto prljavštine nevidljivo, bez mirisa i neprimjetno, prenosi Daily Mail. Osim redovitog čišćenja kade i umivaonika, nešto rjeđe čistimo računala, zavjese, tepihe i madrace. Nova istraživanja pokazuju kako su mjesta i predmeti za koje pretpostavljamo da su čisti često idealni za razmnožavanje opasnih bakterija i parazita. 

Znanstvenici iz London’s Barts Hospitala otkrili su kako je jastuk pun grinja, alergena i bakterija. Nakon dvogodišnje upotrebe, više od trećine jastuka kontaminirano je bakterijama, što može uzrokovati i bolesti poput astme. Istraživanje slovenskih znanstvenika pokazalo je da ni perilica za rublje, perilica za suđe i aparati za kavu nisu sigurni, već su puni potencijalno opasnih mikroba. 

Unatoč tome što je svaki dom prepun bakterija, većina prljavštine bezopasna je, pa čak i dobrodošla. Brojni stručnjaci upozoravaju da nisu dobri sterilni uvjeti, osobito za djecu, jer tijelo tada neće razvijati učinkovit imunološki sustav u ranoj dobi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VI
VirusD
13:52 02.07.2011.

bravo... konačno neki pametni članak ...

KA
karambita
17:22 02.07.2011.

Nitko jos nije riknuo od jastuka....a sta je s radnim mjestima u livnicama, kalionicama, rudnicima, zeljezarama itd....o tome nijedan naucnik nije dao misljenje......ma bez veze