Kolumna

Jučerašnja loša Hrvatska uživo dokaz je da ime ne čini emisiju

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
Jučerašnja loša Hrvatska uživo dokaz je da ime ne čini emisiju
04.09.2013.
u 14:00
Sanja Mikleušević Pavić dovođenjem u Temu dana Furia Radina i Ivice Vrkića, pokazala je da izbor sugovornika ne mora samo biti ugodan za uši i oči, nego i otvoriti put rješavanju problema, čak i teških kao sad u Vukovaru
Pogledaj originalni članak

Hrvatska televizija živi je dokaz da ime emisije ne čini emisiju, nego njezini autori, tj. novinari i urednici. Dokazala je to užarena tema Vukovara, koja je jučer na HTV-u prikazana kroz spektar priloga i razgovora, kojima je na dnu bio onaj u \"Hrvatskoj uživo\", pod vodstvom Domagoja Novokmeta, a na vrhu Tema dana Sanje Mikleušević Pavić. Gledatelji će se sjetiti da je Sanja Mikleušević, s još brojnim dobrim novinarima vodila nekad upravo Hrvatsku uživo, kojoj ne Novokmet jučer podmetnuo nogu tako što je doveo dvije sugovornice (pučku pravobraniteljicu i profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta) kako bi s načelne razine mudrovale o dvojezičnosti kao elementarnom pravu nacionalnih manjina. Puka načelnost nije dovoljna niti da bi se shvatio niti riješio aktualni problem u Vukovaru. Pokazala je to upravo Sanja Mikleušević s dvojicom naizgled posve različitih sugovornika, ali koji su se međusobno dobro nadopunjavali. Jedan je stvarni dvojezičar Furio Radin, a drugi, Ivica Vrkić, izravno stiže iz već zaboravljenih vremena mirne reintegracije Podunavlja. Dok je Radin govorio o uvođenju dvojezičnosti u Istru 1945., 1946. i 1947. godine (dakle, nakon samog rata), Vrkić je objasnio da je ćirilica simboličan izraz nezadovoljstva Vukovara svojim statusom, kao i to da se osobno angažirao na rješenju problema i to na načelima ondašnje mirne reintegracije, čudeći se kako se u ondašnjim (po)ratnim vremenima moglo napraviti više nego u miru. Hrvatska Vlada hitno bi ga trebala angažirati te dati više manevarskog prostora ministru Predragu Matiću, koji je na RTL-u rekao kako nema pregovora, ali može biti - dogovora.

PLUS

Nastup HDZ-ova predsjednika Karamarka bio je uvjerljiv na NovojTV, jer je jasno rekao kako ovaj HDZ nije bio za ovaj zakon, kako mu se nabija na nos. Uostalom, donesen je gotovo potpunim konsenzusom.

MINUS

Otvoriti prostor u Hrvatskom uživo ministrici kulture u razgovoru u studiju, a gradonačelnika Zagreba pustiti u prilogu oko problema HNK-a nije profesionalno, jer je Bandić u studiju mogao više reći od: \"Taj film ne buju gledali\".

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.