Kolumna

Kako ćemo u Europe 2020

Foto: Reuters
Kako ćemo u Europe 2020
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
05.04.2010.
u 19:32
Da projekt uspije, zemlje članice trebale bi pronaći rješenje za usklađivanje gospodarskih politika. U spisu u kojemu se EU bavi našom gospodarskom politikom ističe se da joj manjka srednjoročni plan
Pogledaj originalni članak

Iako se Europska unija izvlači iz recesije, prosječna nezaposlenost na razini eurozone dosegnula je u veljači, posljednjemu statistički posve obrađenome mjesecu, 10 posto.

– Stopa rasta bruto domaćega proizvoda u EU nije dovoljno visoka da stvara nova radna mjesta i očuva naš društveni model. Moramo djelovati zajedno da se suočimo s tim izazovom – upozorio je predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy.

Ipak su na ožujskome sastanku šefovi država ili vlada EU 27 načelno prihvatili novu “strategiju za pametan, održiv i uključiv rast” Europe 2020, kojoj je cilj gospodarski rast dostatan za održanje europskoga društvenoga modela, ali koja uključuje i očuvanje okoliša; do lipanjskoga bi summita svaka zemlja trebala ciljeve koje Europe 2020 postavlja pretočiti u podrobne nacionalne programe djelovanja. Pet je glavnih ciljeva koje treba postići do 2020. godine: povećati prosječnu stopu zaposlenosti europskoga stanovništva u dobi od 20 do 64 godine sa sadašnjih 63 na 75%; povećati ulaganja u istraživanja i razvoj na tri posto bruto domaćega proizvoda EU; smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova najmanje 20%, a najmanje 20% energetskih potreba zadovoljavati iz obnovljivih izvora; smanjiti postotak onih koji prerano prekidaju školovanje sa 15 na 10%, a na 40% povećati broj mladih s fakultetskom diplomom; za četvrtinu, s 80 na 60 milijuna, smanjiti broj Europljana koji žive ispod granice siromaštva.

O prvim se trima ciljevima na ožujskome summitu EU postigla puna suglasnost, a ostvarilo bi ih se poticanjem inovativnosti, širenjem brzoga širokopojasnoga interneta do u zadnji zaselak i razvijanjem novih na njemu temeljenih usluga te učinkovitim korištenjem izvora; o preostalim dvama suglasnost je tek načelna, ponajviše zbog protivljenja Njemačke. Naime, savezna kancelarka Angel Merkel upozorila je da su školstvo i mjere društvene politike, uključujući borbu protiv siromaštva, u Njemačkoj u mjerodavnosti saveznih zemalja, pa im, u skladu s europskim načelom subsidijarnosti, ni savezna vlada u Berlinu ni EU ne mogu nametati ciljeve. I bruxelleski think tank Središte za europsku politiku (EPC) dvoji može li se s europske razine nadzirati ostvarivanje ikojega od ciljeva kad su sredstva za to u rukama nacionalnih vlada. Da Europe 2020 uspije, do lipanjskoga summita zemlje članice trebale bi pronaći rješenje koje bi omogućilo usklađivanje gospodarskih politika i zajedničko gospodarsko upravljanje, slažu se i u EK-u i u EPC-u. Francuzi će, međutim, ponovno uprti prst u Njemačku, koja je smanjila plaće i domaću potrošnju, pa je ostvarila velik višak u razmjeni s ostalim zemljama članicama, ugrozivši njihovu sposobnost za rast. A Merkel se za sada ne čini voljna popustiti, iako prof. Gustav Horn iz düsseldorfskoga Zavoda za makroekonomiju i gospodarska istraživanja (IMK) tvrdi da je usredotočenost na izvoz stvorila u Njemačkoj 400.000 radnih mjesta, dok ih je slabija domaća potražnja ugasila milijun, pa je konačan ishod Merkeličine politike 600.000 radnih mjesta manje.

Hrvatska će u EU ući 2012. godine, pa će i naša zemlja imati obvezu ostvarivati ciljeve Europe 2020. U posljednjemu spisu u kojemu se EU bavi i hrvatskom gospodarskom politikom, zajedničkome stajalištu zemalja članica za prošloga mjeseca održan šesti godišnji sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i Hrvatske, ističe se, međutim, da joj manjka ikakav srednjoročni razmjer. A kad se, dodao bih, i pojavi - ne vladinom zaslugom - neki projekt koji bi mogao pokrenuti hrvatsko gospodarstvo upravo u smjeru u kojemu Europe 2020 nalaže, poput vrlo obećavajućega električnoga automobila, vlada ga, zadubljena u promatranje proračunske rupe, ne zna prepoznati.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

JA
jankoprekobrda
22:15 06.04.2010.

Ma ne brinem mene kako cemo mi u Evropu, mene brine kako ce mo mi palcati dnvenu clanarinu, i kada to ne bude moguce kako cemo moci casni van iz Evrope ???

OB
-obrisani-
00:10 06.04.2010.

Čast novinaru. Dao si je čovjek truda. Ali, jao, Kuma Jela uopće nije tim Europama impreesionirana.