KRVNA SLIKA

Karlovačka Centralna jedinica naručivanja primjer drugim bolnicama

22.12.2008.
u 17:55
Pogledaj originalni članak

KARLOVAC – Koji je najbrži termin? Kojeg biste mi liječnika preporučili?

Najduže za EKG
Neka su od najčešćih pitanja pacijenata koji se sada u roku od samo dvije do tri minute u Općoj bolnici Karlovac mogu naručiti za određeni pregled ili operaciju. To mogu učiniti osobno, na telefonski broj 608-459, mailom ili faksom.

Kako odlično funkcionira Centralna jedinica naručivanja, koju je prva u Hrvatskoj pokrenula upravo karlovačka bolnica, uvjerio se za nedavnog posjeta i ministar zdravstva Darko Milinović. Za operaciju žuči naručen je 16. veljače kod dr. Božića.

– Najduže se čeka za EKG, gdje biste na red došli u svibnju, zatim holter, PSA, hormone štitnjače, ali ako je hitno odmah ćete doći na red – objasnila je Gordana Polojac, koja je zajedno s dvije svoje kolegice u Centralnoj jednici naručivanja ispunjavala potrebe građana. Posla je puno, jer se na jednom mjestu, uz naručivanje, rješavaju i prijam i otpust pacijenata.

– Zovu nas i iz drugih bolnica i pitaju kako smo to riješili. Imamo čak 97 radilišta i opseg posla je jako velik. Činjenica je da se kod nekih pretraga, poput CT-a, najprije mora vidjeti cjelokupna liječnička dokumentcija, ali sada se točno zna kada je pacijent naručen, za što i kod kojeg liječnika.

Isto tako imamo točnu evidenciju što je tog dana učinjeno, odnosno tko se od naručenih odazvao i je li eventualno netko zaboravio doći – objašnjava Denis Jager, voditelj EOP Odsjeka, i dodaje da su i u stalnom kontaktu sa Zagrebom, gdje se po potrebi može obaviti i dijagnostički postupak ili operacija. Ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Nedjeljko Strikić napominje da je konačni cilj da sljedeće godine više ne bude papira.

Informatizacija
– To nam omogućava informatički sustav u koji smo puno uložili. Zasad je čak 70 posto poslova informatizirano – kaže dr. N. Strikić.

Pogledajte na vecernji.hr