HŽ- HOLDING Što se krije iza ovotjedne smjene predsjednika Uprave Davorina Kobaka

Kobak i Šarančić htjeli ukrasti tri milijuna eura HŽ-u?

19.02.2009.
u 17:51
Pogledaj originalni članak

Ministar prometa Božidar Kalmeta smijenio je u srijedu navečer predsjednika uprave Hrvatskih željeznica Davorina Kobaka zbog brojnih afera koje su u posljednje vrijeme potresale HŽ. Skupština HŽ Holdinga, koju čini ministar mora, prometa i infrastrukture, razriješila je Kobaka i na njegovo mjesto postavila Zorana Popovca, dosadašnjeg predsjednika uprave HŽ Carga, priopćili su jučer iz Ministarstva prometa.

Off shore tvrtke
“Imenovanje Zorana Popovca na mjesto predsjednika uprave HŽ Holdinga dat će dodatan poticaj u poslovanju i procesu restrukturiranja cjelokupnoga sustava Hrvatskih željeznica”, piše u priopćenju Ministarstva. USKOK već nekoliko mjeseci provodi kriminalističku obradu zbog sumnji u nezakonito poslovanje Agencije za integralni transport i Željezničarskog ugostiteljstva, tvrtki u sastavu HŽ-a.

Na meti istražitelja bivša je direktorica AGIT-a Biserka Robić zbog sumnje da je na račune off shore tvrtki u inozemstvu nezakonito prebacila najmanje 2,5 milijuna eura te da je malverzacijama izvlačila novac iz poduzeća koje djeluje u sklopu HŽ Carga.

Informacije iz Srbije
Prije nekoliko mjeseci policija Srbije dostavila je hrvatskim policajcima informaciju da su Kobak i donedavni direktor Željeznica Srbije Milanko Šarančić planirali ukrasti tri milijuna eura. Plan se temeljio na vraćanju duga Srpskih željeznica HŽ-u koji bi se riješio zajedničkim projektom prijevoza kamiona iz Turske.

Srpska policija, prenio je sinoć HRT, posjeduje i audiovizualne zapise razgovora Kobaka i Šarančića o tomu kako su planirali izvesti tu operaciju. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec jučer nam je potvrdio da je prije nekoliko mjeseci MUP-u iz srpske policije stigla takva informacija. Borovec je rekao i to da su podatke od kolega iz Srbije tretirali kao operativni podatak koji provjeravaju.

Davorin Kobak diplomirani je inženjer prometa, rođen 23. svibnja 1951. u Zagrebu. Do 2002. obavljao je poslove direktora tvrtke kćeri Hrvatskih željeznica – Agencije integralnog transporta, a od studenoga 2002. poslove izvršnog direktora HŽ – Carga.

Na mjesto predsjednika uprave HŽ-a imenovan je 2005. godine. Prije toga bio je referent za organizaciju prijevoza u Poslovima prijevoza, voditelj poslova integralnog prijevoza, a bio je i v. d. direktora OOUR-a Transporta Zagreb, član Poslovodnog odbora Radne organizacije Željeznički prijevoz Zagreb, a 1990. imenovan je direktorom robne agencije Croatia-express Zagreb.

Pogledajte na vecernji.hr