TRAGOM VAŠIH PITANJA Gljivarstvo kao hobi i kao poduzetnički posao

Koje se gljive mogu uzgajati?

Foto: import
Koje se gljive mogu uzgajati?
11.01.2006.
u 14:36
Pogledaj originalni članak

Čitatelji nas, osobito otkad je nedavno u Vrtu objavljen tekst Andrije Antolovića o uzgoju mirisne aniske, pitaju koje bi gljive mogli uzgajati za vlastite potrebe te, još češće, za prodaju. Podsjećamo da se od jestivih i ljekovitih gljiva u nas može nabaviti micelij za mnogo više vrsta nego što ih se nudi u prodaji. Prvo hrvatsko poduzeće za proizvodnju micelija Fungi perfecti iz Zagreba, po riječima Andrije Antolovića, proizvodi više vrsta micelija, a još nekoliko ima u pripremi. Njihov plakat "Jestive i ljekovite gljive koje i vi možete uzgojiti" upozorava na neke gljive:
JABLANOVAČA (TOPOLOVKA), lat. Agrocybe aegerita (Brig.) Singer, od davnina je poznata kao vrlo dobra gljiva. Raste uz rijeke koje se ulijevaju u Jadransko more.
BARŠUNASTA PANJEVČICA, lat. Flammulina velutipes (Curt. ex Fr.) Sing., prava je zimska gljiva. najčešće raste na vrbovim panjevima. Djeluje antikancerogeno.
POLJSKA PEČURKA (RUDNJAČA, PEČURKICA), lat. Agaricus campestris (L.) Fries, preteča je plemenite pečurke zvane šampinjon, najčešće uzgajane gljive u nas.
MIRISNA ANISKA (SHII-TAKE), lat. Lentinula edodes (Berk.) Sing., azijska je gljiva, koja se u Kini uzgaja već tisućljeće. Izuzetno je ljekovita,  djeluje antikancerogeno, antivirusno, smanjuje masnoću u krvi i krvni tlak.
PANJEVČICA, lat. Kuehneromyces mutabilis (schff. ex fr.) Singer ex Smith, izuzetno je ukusna i vrlo aromatična. Često se jelima dodaje da bi im popravila okus.
SLAMNATICA (FERRIJEVA VITIČARKA), lat. Stropharia rugosoannulata farlow. ex Murr, uspjelo se uzgaja na organskim podlogama, najčešće sporednim poljoprivrednim proizvodima, primjerice slami. Otporna je i zahtijeva malo rada i prostora.
BRJESTOVAČA (BRIJESTOVA ŠKRIPAVICA), lat. Pleurotus sapidus Schulzer, ukusna je i aromatična. Zbog posebna je okusa u Slavoniji i Srijemu smatraju najboljom od svih vrsta gljiva.
BUKOVAČA (VRBOVAČA), lat. Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) Kummer, vrlo je cijenjena zbog kakvoće, jednostavna uzgoja i otpornosti na bolesti i štetnike. Ekogljiva za 21. stoljeće.
Više obavijesti osobito o tehnologiji i miceliju, u zagrebačkoj tvrtki Fungi perfecti, tel. 01 299 5293 te <a>www.fungi-perfecti.hr</a>, <a>fungiperfecti@vip.hr</a> .


'Gljive u Hrvatskoj'

Zagrebački Mozaik knjiga zbunio nas je "Gljivama u Hrvatskoj". Knjižica maloga formata, pogodna da se baš ponese u berbu gljiva, predstavlja 89 vrsta gljiva, kako kaže na naslovnici, ali k nama stiže iz talijanskoga izvornika iz Novare "Guide compact de Agostitni, Funghi" preko slovenskoga (prijevod sa slovenskoga Jagna Pogačnik)! Uzdajemo se jedino u stručnu redakturu prof. dr. Romana Bošca. Knjiga se jednostavno mogla ostati zvati kao u izvorniku "Gljive", jer bi, nostrificirana, jednako donijela morfologiju, životne oblike, trovanje i upute o berbi... Vrste odnosno vodič po opisu, uključujući "varijabilnost, staništa, slične vrste, jestivost, opasnosti od trovanja" ionako bi morali približiti stanju u Hrvatskoj i ovdašnjim beračima! Za marketing držimo dostatnim što ćete, kako stoji doslovce, "u ovoj knjizi naći najraširenije vrste jestivih i otrovnih gljiva". Od carske blagve do crvene i panterove muhare, od planinske koprenke do naboranog cigančeka, od zavodljive lisičice do žemljaste gube i ovčjeg vimena, od hladetinaste ledenke do smrdljivog strška.

Pogledajte na vecernji.hr