ZAŠTITIMO DOMAĆE MESO

Konzerva pseće hrane skuplja od kilograma nizozemske teletine

09.06.2009.
u 20:59
Pogledaj originalni članak

Mi smo kolektor Europe! Na benzinskoj postaji ni konzervu za pse ne možete kupiti za manje od 34 kune, a trgovački lanci već i kilogram teletine prodaju ispod te cijene.

U prvih pet mjeseci samo smo iz Nizozemske u Hrvatsku uvezli 1800 tona teletine, pet puta više nego u prvih pet mjeseci lani, a količine koje i dalje dospijevaju preplavljuju domaće tržište, posebice u turizmu gdje bilježimo i prve otkaze dogovorena preuzimanja i klanja domaće junadi – tvrdi Toni Raič, predsjednik Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef.

Ispod cijene
Oni već mjesecima pokušavaju alarmirati ministarstvo na zaštitu domaće proizvodnje od nelojalna uvoza. – Odgovora nema – ogorčen je. Ističe kako ga uopće ne zanima tko to meso uvozi. Problem je, objašnjava, u tome što po cijeni po kojoj se sporno meso uvozi u RH domaći proizvođači ne mogu nabaviti ni živu stoku, a nekmoli je poslije prodati mesnicama.

June postalo teletom
Apsurdno i zaprepašćujuće – uvoz je realiziran za 2,94 dolara, odnosno 2,16 eura po kilogramu, a i u najpovoljnijoj varijanti u kojoj visoka cijena “zadnje četvrti” mesa pokriva cijenu polovice, stvarna cijena Nizozemaca ne može biti ispod 4,50 eura, tvrdi Raič.

To znači da je sva razlika subvencionirana ili pokrivena nekim drugim aranžmanom. Cijeni takve “teletine” od veljače pogoduje i domaći Pravilnik o klasifikaciji usklađen s europskom kategorizacijom mesa, koji su iskoristili domaći uvoznici, pa je i junetina od 8 do 12 mjeseci “ozakonjena” kao teletina.

– Na taj način, ovo je meso uvezeno po dvostruko nižoj carini (od pet umjesto od osam posto), odnosno prelevmanu od 40 umjesto 102 eura na svakih 100 kilograma. Stoga tražimo hitnu i konkretnu intervenciju, a inače bi se moglo dogoditi da na urušenu tržištu junećeg mesa država ponovno mora intervenirati interventnim otkupom – kaže Raič.

Za obranu od prekomjerna uvoza, iz Baby Beefa predlažu uvođenje mjera za zaštitu domaće proizvodnje, izmjenu pravilnika o klasifikaciji govedine, izmjene carinskih tarifa i uvođenje dodatnog carinskog prelevmana.


Pankretić: Dižemo carine na teletinu

– Obaviješten sam o tome. Ministarstvo već poduzima konkretne mjere kako bismo ujednačili određene carinske tarife, odnosno brojeve, koji su u Europi malo drukčiji pa će teletina koju trenutačno uvozimo prejeftino uskoro biti znatno skuplja – kazao je jučer ministar poljoprivrede Božidar Pankretić. Zahvaljuje Baby Beefu na upozorenju i tvrdi kako već sutra ima sastanak s Carinskom upravom oko dizanja carina na uvoznu teletinu. – Zaštitne carine ne možemo uvesti, ali postoje drugi načini koji nam to kod dampinških cijena dopuštaju. To već planiramo i zbog niskih cijena uvoznog sira.

Pogledajte na vecernji.hr