KINOPREMIJERA

Auti: Utrka sporovoznog zapleta

Foto: import
Auti: Utrka sporovoznog zapleta
24.08.2006.
u 10:02
CARS, anim., 121 min., SAD, 2006.; Buena Vista/Continental; R: John Lasseter, Joe Ranft; Glasovi: Leon Lučev, Pero Kvrgić, Dora Polić, Žarko Potočnjak, Ljubo Zečević
Pogledaj originalni članak

Naivno sam očekivao "utapljače dugi" (za mlađe: preprodavače ulaznica) ispred kina Europa jer zbog poslovnog natezanja Cinestar/Continental, "Auti" ne igraju nigdje drugdje, a riječ je o dugoočekivanom povratku Johna Lassetera koji je "Pričom o igračkama" prometnuo nove smjernice razvoja animiranog filma. Naivno. Stara dobra vremena nisu se i neće vratiti.

No, junaci crtića bolje su sreće. Nekoć davno u Kurbloj Bistri, na glasovitoj prometnici Route 66, cvao je turizam, no izgradnjom autoceste grad je na rubu propasti. Stvari se polako mijenjaju kada igrom slučaja tamo završava šminkerski trkaći auto Munjeviti Jurić na putu za Kaliforniju gdje se održava finalna utrka Piston kupa. Družeći se s krntijama, bahati Jurić uviđa da ima važnijih stvari od sponzora, novaca, pobjede, da ima nešto u prijateljstvu, ljubavi, držanju dane riječi...

Pouke su to koje djeci treba usađivati kako bi pri prvom zapošljavanju znala što prvo treba pogaziti i kako novac ne igra glavnu ulogu sve do doba odrastanja.
Pri vrednovanju animiranih filmova, a bome i pri njihovu stvaranju pažljivo se važe (najuspješniji primjer "Izbavitelji") kako ponuditi dovoljno zabave za najmlađe i specijalizirane štosove za starije što bolji spoj veća zarada na kinoblagajnama, a na kvalitetu Pixarove animacije već smo navikli.

Kod "Auta" probleme bi mogle imati obje dobne skupine. Koliko god djeca uživala u spektakularnim jurnjavama ili zafrkancijama Šlepa, Rame, Sanje Sportivo... činjenica je da film traje 116 min. plus brojni foršpani i evo nam višesatnog boravka u kinu, što može, kako smo se osvjedočili u tročlanog grupici u redu iza, rezultirati riječima evo kraj, ajmo sad mama (negdje nakon 80. minute).

Za starije tu je poziv na promišljanje o nostalgiji, o vremenima kad nismo bili svjesni kako glavnu riječ u sportu nemaju sponzori nego sportaši ili čak o nedavnim vremenima kada su uz cestu prema jugu Hrvatske najupečatljiviji prizori bili janjci na ražnju. Hoće li vas dirnuti priča ovisi o tome koliko vam nedostaje predvidivo dugo putovanje starim, sporim prometnicama u novom brzom automobilu putovanje nalik filmu samom.

(Ju. H.)

Pogledajte na vecernji.hr