IZLOŽBA

Bečko školovanje i dubrovački zavičaj u slikama Mirjane Njerš

Foto: ''
Bečko školovanje i dubrovački zavičaj u slikama Mirjane Njerš
19.08.2012.
u 14:21
Likovni izraz Mirjane Njerš autentičan je, na tragu najboljih učitelja - onih na koje se s poštovanjem ugledaju jaki umjetnici
Pogledaj originalni članak

U Galiji, izlagačkom prostoru likovne udruge Poreč, izlaže Mirjana Njerš, slikarica koja je svoja likovna znanja stjecala u Beču, gdje je s temom renesanse magistrirala kod akademika prof. Radoslava Katičića.

Zanimanje za renesansu prirodno je u okolišu njezina rodnog Dubrovnika koliko i \"Traženje svjetla\" u slikama koje porečkoj publici predstavlja kustos Sebastijan Vojvoda, i izborom i pratećim tekstom.

Vojvoda istražuje kako bečko školovanje i dubrovačka zavičajnost utječu na njezin likovni izričaj koji detektira kao autentičan, a na tragu najboljih \"učitelja\", onih na koje se s poštovanjem i bez posljedica na vlastiti rukopis ugledaju samo jake likovne osobnosti.

Vojvoda napominje kako M. Njerš \"intuicija nepovratno usmjerava prema traženju egzistencijalno-kreativnog kontakta sa svojim dubrovačkim svijetom, na vlastito traženje likovnog jezika kojim bi opisala dubrovački krajolik bilo da je riječ o fovističkim urbanim vidicima grada, impresionističkim pejsažima ili protoapstraktnim morskim mrtvim prirodama. U traženju čistog izvora vlastita senzibiliteta vodi je \'dubrovački koloristički regionalizam\' koji je, uz ostale, dao i naše velike slikare poput Antuna Masle, Đure Pulitike, Ive Dulčića, Joška Baice...\"

S druge pak strane, tu se europski impresionistički temelji melanžiraju s ekspresionizmom, što, međutim, ne zakriva iskrenost i blagost koju Vojvoda nalazi u autoričinu kolorizmu i stalnoj potrazi za svjetlom koje nikad u nje neće sakriti tamne valere slikanih motiva! 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.