Uoči koncerta

Cane iz Partibrejkersa: Ovo je bolesno vrijeme pohlepe!

Foto: Pixsell
Cane iz Partibrejkersa: Ovo je bolesno vrijeme pohlepe!
29.01.2011.
u 05:04
Organizatori moraju napraviti dodatni koncert srbijanskih rock legendi u nedjelju u Močvari
Pogledaj originalni članak

Kad god Partibrejkersi sviraju u Hrvatskoj, izazovu mnogo pažnje, a navala na ulaznice za večerašnji koncert u Močvari bila je tolika da su organizatori u zadnji čas odlučili napraviti dodatni koncert u nedjelju.

Najavljeno je i druženje s bendom danas u 13 sati u kinu Europa, gdje će srbijanski rokeri predstaviti monografiju "Srce kuca tu je" i live album "Krš i lom". Uoči posjeta Zagrebu razgovarali smo s Canetom, frontmenom i osnivačem grupe.

Album "Krš i Lom" izašao je pod Exit online etiketom kao besplatan MP3 download. Što to znači za vas?

- Bolje da je poklonimo nego da se netko bogati na naš račun. To su pjesme koje već godinama sviramo, ako netko želi da ih posluša, zašto ih ne bi skinuo džabe? Kod nas je CD više kao vizitka, da ga daš nekome da posluša što si u životu radio. Za bendove tu nema para. Mogao bih zaraditi eventualno da o svojem trošku objavim neki vinil.

Niste baš skloni diskografskoj industriji?

- Kod nas vam je dati CD izdavaču kao da si ga bacio u crnu rupu. Više ništa ne znaš o njemu. Ako hoćeš nekoliko komada da podijeliš kolegama, moraš za njih platiti pola komercijalne cijene. A koliko su nas pokrali na autorskim pravima da vam ne pričam. Mi nikada nismo imali potpisan neki siguran ugovor. Zadnji CD nam nitko nije htio objaviti.

Kažu da se taj album na kraju prodao u jednom danu, čitava naklada.

- I ja sam čuo da se svih 4.000 albuma prodalo odmah prvi dan, ali nikad mi to nisu potvrdili. Nisam vidio niti jedan papir. I muka mi je pričati o poslu, razgovarajmo radije o životu!

U jednom intervjuu rekli ste da je u Srbiji teško biti mlad. Što to znači? Je li po vama tako i u ostatku regije?

- U cijeloj regiji je tesko biti mlad. Ovo je vreme bez težine. Samo troši. Ako imaš para, imaš neka prava. Ako imaš prava onda ćeš se školovati. Ako nemaš para onda ides u roblje. Trebaju te ako im trebaš. Inaće te zaborave.

Jeste li zbog toga zabrinuti za svoju djecu?

- Znaš što ću ti reći, roditeljima je tu teže nego djeci. Oni ne znaju za drugi život, a mi smo opterećeni tim drugim vremenom, kad je bilo humanije. I onda te brine što odrastaju sa zagađenjem, nasiljem ozonskim rupama, pod neonom, u ratnoj zoni. Naše brige su opterećenje za našu djecu.

Kako se vi kao glazbenik nosite s tom situacijom?

- Ja im moram stalno pričati. Ne samo svojoj djeci, nego svoj djeci u regiji, koja razumiju naš jezik, moramo govoriti. Naša je dužnost da im prenosimo dobre stvari. Zlo se stalno mijenja, a dobro se mora uvijek iznova ponavljati od riječi do riječi. Kad mladi organizam izađe na ulicu nitko mu ne garantira kako će završiti.

Što mislite o televizijskim natjecanjima koja lansiraju instant glazbene zvijezde? Koliko ti klinci imaju kredibiliteta na glazbenoj sceni?

- I to je proizvod vremena. Ako netko od njih preživi bit će super, ali većina neće. Ako nemaš dara i mudrosti da to daš drugome, nemaš šanse. Propast čovjeka je počela kada je počeo sve zadržavati za sebe.

Tko su umjetnici koje još uvijek cijenite?

- Pravi umjetnici su svi oni koji imaju istinite pjesme, koje oslikavaju stanje u društvu. Koji ne rade da zadovolje svoju sebičnost. Jedan dio našeg posla je da dajemo nadu drugima. To davanje i nama daje nadu. Friedrich Schiller ima pjesmu "Podjela zemlje". U njoj se pjesnik obraća Bogu i kaže: "Svima si sve dao, a što si meni"? Bog ga pita: "A gdje si ti bio"? Pjesnik odgovori: "Gledao sam u nebo". A Bog mu onda kaže: "Pa onda dođi meni i imat ćeš nebo". O tome vam ja govorim. Nadam se da će Friedrich oprostiti što ga citiram.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MA
mare0801
10:13 29.01.2011.

pozdrav canetu i partibrejkersima,danas u večernjem dva i i slobodnoj jedan članak koji se dotiče novog vala i osamdesetih.Ne znam čemu takav interes ovim dana naših novinara inače promotora trash histerije u glazbi koja vlada zadnjih 20 godina,ali hvala u svakom slučaju.Svaka Balaševiću,Čoliću i sličnima preko grane koji pune dvorane u Hrvatskoj,ali najbolji od najboljih su srpski rock bandovi osamdesetih:Šarlo,Ekv,Partibrejkerski,Idoli,električni o..I danas ih slušam.

B6
Booyaka 619
11:54 29.01.2011.

Cane zna o čemu priča i apsolutno je u pravu.. Ako se klinci koji idu na koncerte dobro provedu i zapamte o čemu čovjek priča, ima nade... Pozdrav

Avatar morski covik 1
morski covik 1
07:18 29.01.2011.

Respect! Dobra vibra, pametne riječi... Treba se protiv zla boriti svim sredstvima i na sve načine.