KAZALIŠTE

Darujem ti svoje dugove

01.12.2002.
u 00:00
* Praizvedba komedije Mire Gavrana u kazalištu Jak na Malome Lošinju
Pogledaj originalni članak

"Njihova izdvojenost jedinstvena je u hrvatskome glumištu. Oni su po svemu profesionalni kazališni pogon koji radi na potisak ljubavi prema teatru", napisao je prije nekoliko godina kazališni kritičar Dalibor Foretić o malološinjskome kazalištu Jak. U tom najvećem hrvatskom otočkom gradu to kazalište djeluje već više do dva desetljeća i preuzelo je neke funkcije profesionalnoga djelovanja.

Upravo su praizveli novu komediju Mire Gavrana "Tajkuni". Skupili su zavidnu autorsku ekipu predvođenu redateljem Ivicom Kunčevićem, kostimografkinjom Danicom Dedijer te glazbenim i koreografskim suradnikom Brunom Nacinovichem.

Gavran oštrim i dubokim kirurškim rezom secira problem tajkuna. Špiro je šef sindikata. Zbog neisplaćenih plaća vodi štrajk u čak tri poduzeća u malom mjestu koja su u vlasništvu tajkuna, bivšeg VKV poslovođe. Tvornice su u minusu, novca nema i pada nevjerojatna ponuda: tajkun će prepisati svoju kuću, svoj BMV i svoje tvornice na vođu štrajkaškoga odbora, a ovaj će njemu zauzvrat dati svog fiću i dvosobni skromni stan. Rasplet je posve neočekivan...

Ivica Kunčević proširio je tajkune, uveo likove dvoje novinara koji s pozicije sedme sile prate i komentiraju radnju. Na tekstove songova Mire Gavrana, Bruno Nacinovich skladao je živu i scenski podatnu glazbu i rasplesao na sceni glumce u hitrome pokretu. Tamara Bogunović, Robert Radan, Lorina Starc, Jadranko Dumenčić, Yvonne Sokolić i Boris Šegota odglumili su svoje uloge s amaterskim žarom ali i s profesionalnom ozbiljnošću, kakve se ne bi posramili ni tvrdi profesionalci.

Bilo bi dobro da "Tajkune" vide i u drugim sredinama, jer predstava hrabro i duhovito prikazuje bolne paradokse naše stvarnosti.

Želimir Ciglar

Pogledajte na vecernji.hr