Monodrama

Dragan Despot gostuje u Beču s „Na rubu pameti“

Foto: pixsell
Dragan Despot gostuje u Beču s „Na rubu pameti“
16.10.2013.
u 12:06
Despot je Krležin roman koji govori o pobuni intelektualaca protiv moralne hipokrizije modernog društva adaptirao u monodramu koja priča o individualnoj tragediji koja se događa unutar kolektivne drame društva potonulog u laži i licemjerje
Pogledaj originalni članak

Prvak Drame Hrvatskog narodnog kazališta Dragan Despot gostuje u utorak 22. listopada u bečkom kazalištu Akzent s monodramom „Na rubu pameti“, nastaloj prema istoimenom tekstu Miroslava Krleže.

Despot je Krležin roman koji govori o pobuni intelektualaca protiv moralne hipokrizije modernog društva adaptirao u monodramu koja priča o individualnoj tragediji koja se događa unutar kolektivne drame društva potonulog u laži i licemjerje. Autor glazbe je Arsen Dedić.

U preporuci zašto pogledati ovu monodramu, koja je u interpretaciji Dragana Despota 2004. godine proglašena vrhunskim kazališnim događajem, piše kako je roman „Na rubu pameti“ toliko aktualan da bi „mogao biti napisan i danas kada društvo neuklopljenog pojedinca, spremnog na borbu za istinu, melje u mlinu svojih institucija, a prljave su političke igre istodobno nepromijenjene gotovo svih sedam stoljeća od nastanka ovog Krležina romana“.

Monodrama je 2005. godine odnijela gotovo sve važnije hrvatske kazališne nagrade, poput Dujšinove nagrade, Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Marul i Nagrade Slobodne Dalmacije na Marulovim danima te Nagrade Fabijan Šovagović na Festivalu glumaca.

Mnoštvo razloga za bečke Hrvate da navrate u utorak u kazalište Akzent.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.